PRILAGODBA

MNOGE INSTITUCIJE JOŠ NISU PROMIJENILE ADRESU: HNK i Pravni fakultet na Trgu Republike, MUO i Akademija na Maršalu

Zamjena ploče na nekadašnjem Trgu maršala Tita, koji je ovaj mjesec postao Trg Republike Hrvatske.
 Damir Krajač / CROPIX

Nakon što je Grad promijenio Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, odlučili smo provjeriti jesu li njihov primjer pratili institucije i ustanove koje se nalaze na friško preimenovanom trgu.

Hrvatsko narodno kazalište, centralni objekt trga, već je na svojim stranicama otišlo s Trga maršala Tita, kao i Pravni fakultet, koji više nije na adresi Trg maršala Tita 14, nego se preselio na Trg Republike Hrvatske 14. Stjepan Lice, tajnik Pravnog fakulteta u Zagrebu, kaže kako su oni već krenuli u proces preimenovanja te da je promjena adrese na web stranicama prvi korak tog složenog procesa.

Komplikacije

- Studenti neće osjetiti ovu promjenu jer na dokumentima studenata nije navedena adresa fakulteta. Adresa Trga nas ne određuje jer mi djelujemo na nekoliko lokacija, tako da prilikom korespondencije s drugim ustanovama ne navodim adresu, nego samo ime fakulteta - kaže Lice. Iako imaju još dosta posla ispred sebe, Lice kaže kako ih još nije kontaktirao nitko iz Grada oko preuzimanja troškova za promjenu adrese.

Ipak, neke druge ustanove još ne žele otići s Trga na kojem borave posljednjih nekoliko desetljeća. Tako Muzej za umjetnost i obrt i dalje na svojim stranicama ističe kako se nalaze na adresi Trg maršala Tita 10.

- Postupak promjene adrese bit će kompliciran i skup. Mi još nismo promijenili svoju adresu jer navedena promjena nije objavljena u Narodnim novinama. Tek kada je tamo pročitamo krenut ćemo u promjenu papira - rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt. Za razliku od Pravnog fakulteta, njih čeka velika borba sa birokracijom i papirologijom.

- Morat ćemo mijenjati memorandume, već otisnute kuverte, pečate te razne službene dokumente. Nisam siguran da će Grad pokriti troškove promjene adrese, ali ako sve padne na nas, očekuje nas trošak od 10 do 15 tisuća kuna - kaže Gašparović te dodaje kako najveći problem predstavlja dojava promjene adrese svim međunarodnim kulturnim ustanovama s kojima surađuju.

Besmisleno

Na starom Trgu su još zarobljeni Lounge Bar Hemingway, Hrvatski školski muzej te razne druge ustanove.

Neki su se već našli u problemima zbog novog imena trga. Mario Antonini živi na adresi Trg maršala Tita 1 već 80 godina, a sada mora prvi put mora mijenjati svoje prebivalište, zbog, kako on kaže, neke besmislenosti.

- Žena i ja otvaramo tvrtku, a sada zbog promjene imena moramo dodatno platiti novu dokumentaciju jer više nismo na istoj adresi. Već sada smo platiti 2500 kuna, a još nismo promijenili sve potrebne dokumente - požalio se Antonini. Ipak, iz Grada ističu kako imaju namjeru pokriti sve troškove.

- Riječ je o 25 do 30 tisuća kuna troška, a plan je pokriti troškove promjene adrese i dokumenata svim pravnim te fizičkim osobama s Trga Republike Hrvatske - poručili su iz Ureda gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 17:57