OHRABRUJUĆI SIGNALI

MMF NAM PREDVIĐA GOSPODARSKI OPORAVAK 'Hrvatska će imati snažnu priliku da najbolje iskoristi priključenje EU'

zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

SARAJEVO - Zamjenica direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nemat Shafik u srijedu je posjetom Sarajevu okončala posjet regiji tijekom kojega je boravila i u Hrvatskoj a iz MMF-a tim je povodom priopćeno kako je ona ohrabrena izgledima za gospodarski oporavak regije.

Uz podsjećanje kako je s predsjednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem razgovarala o hrvatskom modelu rasta u kontekstu postojećih izazova iz okruženja, u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama MMF-a citiraju se riječi Nemat Shafik kako Hrvatska ima izglede osnažiti svoju ukupnu poziciju predstojećim ulaskom u Europsku uniju.

"Nastavak oprezne i vjerodostojne fiskalne konsolidacije, proširenje i provedba vladinog programa strukturalnih reformi s prioritetom na povećanju sudjelovanja na tržištu rada i unapređenju poslovne klime, dovest će Hrvatsku u snažnu poziciju da najbolje iskoristi predstojeće priključenje EU", istakla je Shafik.

Komentirajući razgovore koje je imala s predstavnicima vlasti u BiH, zamjenica direktora MMF-a je ocijenila kako je daljnja fiskalna konsolidacija važna zadaća za tu zemlju. Pritom je pozvala na ustrajnost u provedbi reformi što bi trebalo pomoći da se poboljša gospodarski rast i uspostavi energičan privatni sektor, koji može osigurati radna mjesta i smanjiti "neprihvatljivo visoku" nezaposlenost u BiH.

Ovisno o metodologiji koja se primjenjuje u procjenama, stopa nezaposlenosti u BiH kreće se između 28 i 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 15:03