NEVIDLJIVA ŠESTORKA

Mlakar šuti jer ‘čeka analize’, a Popijača nadglasao Šuker

Šestero ministara šuti dok se nižu problemi oko brodogradilišta, proračuna i nezaposlenosti
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Oni su ljudi koje se rijetko može vidjeti, a još rjeđe čuti. Ne, nije riječ o ravnateljima tajnih službi SOA-e i VOA-e kojima je diskrecija u opisu radnog mjesta, već o nekolicini ministara u vladi Jadranke Kosor .

Od kako je u srpnju ove godine sjeo u o stolac ministra uprave, rijetko se koji novinar, a komoli šira javnost može pohvaliti da je čuo glas ministra uprave Davorina Mlakara.

Pet mjeseci bez izjava

To je ministarstvo ponovo ustanovljeno u srpnju ove godine godine nakon što je Jadranka Kosor preuzela vladu. Ured za državnu upravu u prvim je danima srpnja pretvoren u Ministarstvo uprave. Jedna od glavnih ambicija ministra Mlakara bilo je smanjenje broja općina, gradova i županija. Mlakar je u prvim mjesecima svog mandata uspješno ignorirao novinarske upite kako namjerava odgovoriti izazovu. Potkraj prošle godine premijerka je objavila da se projekt teritorijalnog ustroja Hrvatske koj je najaviljivan za sredinu 2010. odgađa do daljenjega, a ministar Mlakar i tu je odgodu odšutio.

U jednom od rijetkih intervjua objasnio je da od teritorijalnog preustroja Vlada u kojoj je ministar nije odustala već da još čeka rezultate analize. Dok je bio direktor HUP-a i predsjednik programskog vijeća HRT-a, akutalni ministar gospodarstva Đuro Popijač bio je rječit čovjek: često je nastupao u radijskim i televizjskim programima i davao izjave za novine. Po ulasku u Banske dvore dar govora ga je napustio. U preteklih pet mjesci nije se moglo čuti što misli o rastu broja nezaposlenih, nelikvidnosti od 27 milijardi i 400 milijuna kuna, procjenama stručnjaka da u 2010. neće doći do blagog rasta već daljenjeg pada BDP-a.

Samo priopćenje

Popijač šuti i o sudbini brodogradilišta iako se rok drugog kruga privatizacije primiče kraju. Kad-kad se čini da je ministar gospodarstva sav vlastiti javni prostor ustupio glasnijem potpredsjednku vlade i ministru finacija Ivanu Šukeru.

Iako je 21. prosinca prošle godine, onog istog dana kad se HŽ-ov vlak zabio u zid kod zagrebačkog kolodvora, premijerka Kosor najavila da će Kalmeta morati otići iz vlade, to se nije dogodilo. Međutim, ministar se nakon toga gotovo posve povukao iz javnosti.

Ministra obrane Branka Vukelića rijetko se dalo čuti i prije infarkta koji ga je pogodio prošle godine. Vukelić je bez riječi pristao na kresanje budžeta za MORH u kriznoj 2010.

Jedna od najdugovječnijih političarki Marina Matulović-Dropulić rijetko istupa u javnosti. Često je na meti udruga za zaštitu okoliša, a udruge koje prosvjeduju protiv Horvatinčićeve garaže optužile su je da pogoduje investitorima. I tad se oglasila tek priopćenjem.

I u vrijeme Sanadera Bianca Matković bila je u sjeni, ali moćna. Skrivala se od novinara, ali je utjecala na mnogo toga - od izbora Sanderovih kravata do zapošljavanja visokih činovnika u Vladi. Danas je samo nevidljivi razvlašteni relikt Sanaderove ere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:50