PRIJETI MU ZATVOR

Mladić (20) koji je u kombiju prevozio čak 30 migranata odlučio je ispričati sve detalje: ‘Mislio sam da će me napasti‘

Uhićen je nedaleko Plitvica, kaže da je u Hrvatsku došao na odmor i ne misli da je radio nešto loše: "Rekli su da im je kombi ok!?"

Ilustracija

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Protiv mladog Belgijanca Sofiana Oualde H. (20) Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je podiglo optužnicu zbog krijumčarenja migranata. On je uhvaćen 9. ožujka, tada još u dobi od 19 godina na području Rakovice kako u kombi vozilu marke Opel Vivaro njemačkih nacionalnih oznaka prevozi čak 30 državljana Sirije i Egipta. Sam u tome nije vidio neki osobiti problem - kaže da ga je prijatelj od prijatelja poslao da mu pokupi neke rođake u Hrvatskoj, a oni nisu imali ništa protiv što se prevoze u neudobnim uvjetima, u teretnom prostoru i bez vode, naslagani poput sardina.

Ovaj mladić iz Sint-Niklaasa u Istočnoj Flandriji završio je samo osnovnu školu te je radio neke radničke poslove. Onda mu je raj čovjek, kaže, ponudio neki novac da preveze neke ljude, u čemu on nije vidio ništa do relativno lakše zarade od nadničarenja. Da nešto nije u redu postalo mu je jasno tek 9. ožujka 2024. godine u 2.40 sati u Selištu Drežničkom na području Rakovice i nedaleko Plitvica, kada je policija zaustavila njegov prilično pretovareni kombi. Putnici, naravno nisu imali valjane isprave te su u Hrvatsku prije toga ušli nezakonito i mimo snažnih policijskih punktova na granici s BiH.

Sami otvorili vrata

Nakon uhićenja je mladić ispričao kako je to sve izgledalo. Kaže da je zapravo u Hrvatsku krenuo s prijateljem na odmor. Onda ga je jedna osoba iz Njemačke zamolila da preveze njegove članove obitelji, te je stoga svratio u Njemačku.

- Tamo sam dobio vozilo i 500 eura za troškove. Dao mi je lokaciju gdje se mogu udobno smjestiti u Hrvatskoj i poručio mi da uživam u odmoru. Tako smo prijatelj i ja otišli u hotel u Zagrebu i smjestili se. Ubrzo nam je stigla poruka s lokacijom na kojom bi trebao pokupiti njegove rođake. Tako smo otišli tamo te sam vidio neke ljude kako čekaju. Krenuli su prema meni. Ja sam očekivao da će ih biti možda četiri ili pet, a došlo ih je trideset. Sami su otvorili stražnja vrata i rekli da im odgovara takav način transporta. Kada su se smjestili dobio sam lokaciju na koju ih trebam odvesti. Krenuo sam, ali me je zaustavila policija - ispričao je istražiteljima Sofian.

Nije puno vozio, svega oko dvije minute. Mislio je, kaže da je sve to legalno. Na pitanje zar mu nije bilo čudno kada je vidio 30 ljudi, kazao je da jest, kao i da se prestrašio da će ga napasti, pa je stoga nastavio voziti bez puno razmišljanja.

- Ne poznajem osobu iz Njemačke koja me angažirala, mogu samo reći da se radi o prijatelju moga prijatelja. Rekao mi je da na putu doma svratim opet u Njemačku te da ću tada biti plaćen. Pričao sam na njemačkom jeziku koji ne razumijem dobro, pa mislim da je rekao da ću dobiti 2000 ili 2500, ali nisam siguran o kojoj je valuti bilo riječ - tvrdi mladić

Ukrajinac za 15 migranata osuđen na 2,5 godine zatvora

Policija je u istrazi utvrdila da je kombi bio zatvorenoga tipa, bez prozora na vratima i tovarnom prostoru. U mobitelu su mu pronašli komunikaciju s više osoba po kojoj se da lako zaključilo da je dogovarao ilegalni prijevoz migranata.

S obzirom na to da krijumčario veći broj ljudi u nehigijenskim uvjetima, a bez obzira na olakotne okolnosti koji prozlaze iz njegove mlade dobi, Belgijanac može očekivati zatvorsku kaznu. Prije nekoliko dana na karlovačkom sudu se našao 22-godišnji Ukrajinac, koji je uhvaćen u Slunju kako u kombiju prevozi 15 migranata, te je osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 13:35