‘OD IZVORA DO MORA‘

Mladi volonteri prikupili gotovo tri tone krupnog otpada, iz prirode izvlačili hladnjake, šutu, čak i moped

Jučerašnju je akciju podržala i tvrtka Leć d.o.o. za komunalne djelatnosti iz Vodica, koja je besplatno preuzela otpad na obali
Ekološka akcija čišcenja otpada Od izvora do mora u organizaciji Jutarnjeg lista i Coca Cole.
 Niksa Stipanicev/Cropix

Gotovo tri tone uglavnom krupnog otpada prikupili su mladi volonteri s otoka Prvića u ekološkoj akciji čišćenja koja se održala ovog ponedjeljka u Prvić Šepurinama. Ova ekološka akcija dio je projekta "Od izvora do mora", koju tijekom rujna i listopada organiziraju Coca-Cola u Hrvatskoj i Jutarnji list.

Akcije čišćenja organiziraju se u suradnji s lokalnim udrugama diljem Hrvatske, ova akcija organizirana je u suradnji s Ekološkom udrugom Prvić Šepurine, mahom mladim ljudima koji svojim radom zaista mnogo doprinose lokalnoj zajednici.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Predsjednica Udruge, Iva Grbelja pohvalila je rad svojih kolega, ali i uputila kritiku nemarnim građanima koji otpad ostavljaju, kako nam kaže, gdje stignu.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Pronašli i moped

- Mladi su preuzeli najveću odgovornost na sebe, mi smo odgovorni za sve fizičke radove, dok nas stariji kolege savjetuju i neizmjerna su nam podrška - kaže Iva te dodaje da je nemarnost građana velika.

- Odlučili smo očistiti koliko možemo ovaj dio otoka jer ovdje ima najviše otpada i najkritičnije je područje - jasno će Iva.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Projekt "Od izvora do mora", koji promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora, Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018., u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva, kako bi se pridonijelo manjem zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom, a ove im se godine kao partner pridružio i Jutarnji list.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Uglavnom pronalazimo krupni otpad, od štednjaka i hladnjaka pa do različite bijele tehnike, a najveći je problem građevinski otpad - kaže volonter Tomislav Cukrov i dodaje da se on i ostali volonteri trude koliko god mogu da otok održavaju čistim.

Jučerašnju je akciju podržala i tvrtka Leć d.o.o. za komunalne djelatnosti iz Vodica, koja je besplatno preuzela otpad na obali u Srimi, izvagala ga i zbrinula.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Eko udruga Prvić Šepurine rad je počela s manjim projektima, kao što su čišćenje i uređenje javnih površina te sadnja cvijeća i mediteranskog biljka po centru Šepurina, a zatim su projekti počeli rasti. Najveći koji su imali organiziran je u suradnji s gradom Vodice, a to je pražnjenje i čišćenje septičkih jama.

Udruga ima oko 30 članova, među kojima je i Vlasta Cirkven, koja nam je prenijela svoje dojmove. - Problem nam, osim nemarnih građana, stvara i more, koje donosi otpad iz Srime i Vodica, koji se nalaze nasuprot otoka - ističe.

Ekološku akciju nam je komentirao i Mate Perkov, također volonter.

- Svašta smo pronašli - automobilske gume, pločice, bojlere, grijače, a najneobičnija stvar koju je netko bacio je moped - kaže vrijedni mladić.

Uređenje površina

Udruga je tijekom ljetnih mjeseci usmjerena na kulturne događaje, a zime su prikladne za obavljanje radnih akcija uređenja javnih površina i planiranje novih projekata. Sudjelovanjem u prijašnjem i ovom izdanju projekta "Od izvora do mora" dokazali su koliko je njihov značenje za očuvanje otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:49