NOVI PRIGOVORI

Mladi IDS-a: Popisivači krše ljudska prava! U rubriku nacionalnost ne žele upisivati Istrijane

Klub mladih IDS-a podnio je prijavu Županijskom povjerenstvu od koje traži da popisivače upozori kako moraju poštivati zakon
 Srecko Niketic / CROPIX

PULA - Popis stanovništva tek je počeo, a već je uočeno da su popisivači napravili niz nepravilnosti i narušavali prava građanima, jer im u rubriku nacionalnost ne žele upisati Istrijan - kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba mladih IDS-a Vili Rosanda koji je pred popis pokrenuo kampanju 'Ja sam Istrijan/ka'.

IDS-u se naime javilo četvero građana iz južne Istre i Poreča koje su popisivači odbili upisati kao Istrijane.

- Nekima su popisivači rekli da se to ne može, drugima da će ako se izjasne kao Istrijani njihovo izjašnjavanje završiti u rubrici ostali, a bilo je slučaja i kad su građaninu rekli da će, ako se nacionalno opredijeli kao Istrijan snositi i novčanu kaznu – rekao je Rosanda.

Klub mladih IDS-a je stoga podnio prijavu Županijskom povjerenstvu od kojeg traži da popisivače upozori kako moraju poštivati zakon.

- Na ovaj način popisivači koji ne žele prihvatiti nacionalno izjašnjavanje građana kao Istrijana krše njihova ljudska prava. Popisivači su dužni u rubriku nacionalnost upisati, ako to građanin želi, Istrijan, a prilikom obrade podataka oni će ući u podskupinu regionalno opredijeljenih građana - naglasio je predsjednik Kluba mladih IDS-a.

Na konferenciji je najavljeno i da će upravo zbog ovakvih nepravilnosti, ili možda neznanja, kako građana tako i popisivača, Klub mladih nastaviti s kampanjom 'Ja sam Istrijan/ka' kojom žele upoznati građane s njihovim pravom da se izjasne kako to žele i da na tome insistiraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 04:00