ISTRAŽIVANJE O SREĆI

Mladi Hrvati: Nama je super. Koliko nam zarađuju roditelji? Baš nas briga.

Većina Hrvata sve je lošije raspoložena. Jedino oni mlađi od 24 godine žive bezbrižno. Doduše, djevojke su zabrinutije
Zagreb, 180510.I ove godine zagrebacki maturanti koji slave zavrsetak skolske godine norili su na Bundeku.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Jedino mladi ignoriraju sve lošije životne uvjete koji kod većine Hrvata uzrokuju pad raspoloženja i osjećaja sreće, no ipak, Hrvati se nadaju da će i u budućnosti, za dvije godine biti približno jednako sretni kao i danas, pokazuje posljednje istraživanje indeksa sreće, NIS, što ga za časopis Banku provodi Hendal agencija.

Sedam od devet komponenti koje utječu na kreiranje nacionalnog indeksa sreće palo je u odnosu na posljednje mjerenje pa se može zaključiti da kvaliteta života opada, ali i da se Hrvati, tome usprkos, još osjećaju sretnima.

Prošlog mjeseca su od 100 mogućih, svoju sreću ocijenili indeksom 63,9, ali u najnovijem istraživanju se pokazalo da je indeks sreće pao na 62,6. Budući je indeks 50, i manje od toga, granica na kojoj se koristi termin nesretan i bilježi negativan trend, tada je uočljivo da nismo u baš dobrom raspoloženju pri čemu smo najmanje zadovoljni trenutnom životnom situacijom koju smo ocijenili s 51,5. Tome nasuprot, najzadovoljniji smo zdravljem koje ocjenjujemo sa 80,4.

Prihodi i izdaci

Mladi su najzadovoljniji sadašnjim stanjem i oni najviše očekuju da će biti sretni za dvije godine. Iako najbezbrižniji, mladi su, pokazalo je istraživanje, dovoljno svjesni vrijednosti života pa je tako u dobnoj skupini do 24. godine najmanje pušača, ali isto tako, zanimljiva je i činjenica da ne znaju koliki su prihodi i izdaci roditelja koji ih uzdržavaju, ne znaju postoje li i koliki su novčani problemi roditelja.

Djevojke svjesnije teškoća

Tužno je i što usprkos edukaciji nemaju visoko razvijenu ekološku svijest koja čak opada kako Hrvati stare te se tek nakon 35. godine snažnije odražava svijest o važnosti očuvanja okoline. Pokazatelj da mladići izražavaju veću razinu zadovoljstva nego djevojke autore je naveo na zaključak da su djevojke svjesnije teškoća. Znači li ovo da smo spremni za izbore ili im je svejedno jer ne očekuju bitniji pomak u budućnosti nezahvalno je procjenjivati, ali brojke kažu da nismo jako sretan narod u ovom trenutku.

Beznađe među starijima od 55

Hrvati sa 45. pa sve do 54. godine godina života trenu-tno nisu osobito sretni, a očekuju da će za dvije godine biti tek neznatno sretniji. Svi stariji, dakle od 55 godina na više, osjećaju se manje sretnima i ne nadaju se ničemu boljem. Dešperacija, ili pak realnost, vlada među starosno zrelim Hrvatima, nameće se samo po sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:42