PRST SUDBINE

Mladi Čileanci na dan potresa stigli u Split: ‘Mi smo se spasili, ali što je s našima?’

SPLIT - U subotu, na dan kada je Čile pogodio razorni potres, dvojica mladih Čileanaca, obojica 17-godišnjaci, Klaus Krinfokai i Andreas Nunez, doputovali su u Split. Dvojica mladića iz grada Concepciona, 600 kilometara udaljenog od Santiaga, stigli su u Split radi košarkaškog usavršavanja.

Dramatične vijesti

Na poziv Branke Bezić Filipović, voditeljice splitske podružnice Matice hrvatske, planirali su provesti dva tjedna trenirajući s kadetskom momčadi KK Split CO.

INTERAKTIVNI SPECIJAL: Sve o potresu u Čileu koji je uzbunio cijeli Pacifik

SPECIJAL JUTARNJEG: Katastrofalan potres u Čileu VIDEO, INFOGRAFIKA - Pogledajte kako se tsunami širio nakon potresa, FOTOGALERIJA - Jedan od najjačih potresa ikad zabilježenih, GLOSARIJ - Što znače riječi potres, epicentar...

Njihovo uzbuđenje i sreću pokvarile su dramatične vijesti koje su stizale iz Čilea.

- Što je s našim obiteljima? - bilo je jedino pitanje koje su postavljali dok su pregledavali internetske stranice, pratili televizijske izvještaje i pokušavali na sve načine uspostaviti kontakt s Čileom.

- Prije pola sata nazvao me otac i rekao da je s njima sve u redu. Svi članovi moje obitelji su zdravi i dobro su. Imaju vodu, hranu, sve što im je potrebno - rekao nam je Klaus Krinfokai, mladi Čileanac hrvatskog podrijetla.

Njegov pradjed rođeni je Bračanin iz Sutivana. Po prezimenu se u prvi tren ne bi dalo zaključiti, jer prezime Krinfokai vuče porijeklo s Kalabrije, a na Brač su stigli prije dvjesto godina. Na Braču ih više nema. Sretan zbog dobrih vijesti, Klaus je ozarena lica dočekivao trening pod vodstvom trenera Ante Marovića. Njegov prijatelj Andreas Nunez još se doimao zabrinutim.

Želi upoznati domovinu

- Nemam nikakve informacije o svojoj obitelji. Nadam se da je sve u redu. Teško mi je, čudan je osjećaj biti u Splitu, tisuće kilometara daleko od kuće i igrati košarku, dok mi nestvarno zvuče vijesti o poginulima u potresu - priča Nunez. Obojica su srednjoškolci, igraju košarku u klubu u školi.

- Moj djed Antonio često je dolazio na Brač i s ponosom mi je pokazivao fotografije. Volio bih upoznati domovinu svojih predaka - kaže Klaus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 02:06