ODSLUŽIO DVIJE TREĆINE KAZNE

Mirko Norac izlazi na slobodu 25. studenog. Isti mjesec na slobodu izlaze Hrvoje Petrač i Leon Sulić

 Damjan Tadić/CROPIX

Mirko Norac iz zatvora izlazi 25. studenog, odredilo je Povjerenstvo za uvjetni otpust, a gotovo istog datuma na slobodu će izaći i Hrvoje Petrač te Leon Sulić, javlja HRT .

Ovu je neslužbenu odluku, jer se potrebni pravni dokumenti još čekaju, potvrdio i Norčev odvjetnik Vlatko Nuić.

Norac je u zatvoru već više od deset godina, od ožujka 2001. godine, a osuđen je za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Gospiću i Medačkom džepu. Odslužio je dvije trećine 15-godišnje kazne te ispunjava uvjete izlaska na uvjetnu slobodu.

Norčev slučaj je bio prvi kojeg je Haaški sud prepustio hrvatskom pravosuđu, a protiv njega su se vodila dva procesa. U prvom je osuđen na 12 godina zatvora za zločine u Gospiću, a za one u Medačkom džepu je dobio kaznu od 6 godina zatvora. Sudskom odlukom ta je kazna pretvorena u jedinstvenu, u trajanju od 15 godina.

Nuić je zahtjev da se Norca pusti na slobodu podnio još u svibnju, a očekivalo se kako će se o njegovu puštanju odlučivati tijekom lipnja. Ipak, ta je odluka odgođena za rujan.

Norčev odvjetnik je također zatražio i izvanredno ublaženje kazne, što bi smanjilo i trajanje uvjetne slobode.

Predsjednik Ivo Josipović prošle je godine oduzeo Norcu generalski čin, kao i Branimiru Glavašu i Vladimiru Zagrcu, koji su također pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne.

Zatvor će kroz nekoliko tjedana također napustiti i Hrvoje Petrač, koji se iza rešetaka našao zbog otmice maloljetnog sina Vladimira Zagorca. Na slobodu će također izaći i Leon Sulić, bivši direktor ' Croatia busa'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 23:57