UVOĐENJE REDA

Ministrica Mrak Taritaš: 'Oprosta nema za nikoga!¨Bageri neće zaobići niti jednu bespravnu kuću, šupu, štalu, balkon...'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Rok za 31.000 bespravnih graditelja koji su već dobili rješenja za rušenje je istekao 31. prosinca 2012., a za sve ostale istječe 30. lipnja 2013. godine. Budući da prema optimističnim procjenama u Hrvatskoj postoji više od 300.000 ilegalnih objekata, teško je za očekivati da će vlasnici svih tih objekata za šest mjeseci naći novac za sve izmjere i naknade za legalizaciju. No, oprosta nema za nikoga, poručuje minisrica. Bageri neće zaobići niti jednu bespravnu kuću, šupu, štalu, balkon...

Prema procjenama, do 31. prosinca predano je oko 50.000 zahtjeva za legalizaciju. Je li tom brojkom, prema vašem mišljenju, obuhvaćena ona skupina vlasnika nekretnina koja je već dobila nalog za rušenje?

Pa ovo je i bio rok upravo za takve građane koji su već dugi niz godina u sustavu naše građevinske inspekcije. Dakle, to su svi nelegalni graditelji koje je obilazila inspekcija, zatvarala im gradilišta, donosila rješenja, a oni su se dugi niz godina oglušivali na bilo kakvu intervenciju.

Tijekom jeseni poslali smo im svima na kućne adrese još jedno pismo u kojem smo ih upozorili da je zadnji rok za legalizaciju 31. prosinca, a kroz medijsku kampanju i besplatni info telefon pružali smo sve informacije oko zakona, potrebnih dokumenata i tako dalje. Doista se nadam da je sve to urodilo plodom i da je velik broj građana koji su sad predali zahtjeve upravo iz te kategorije.

Obrada podataka o predanim zahtjevima za legalizaciju objekata koji su izgrađeni nakon 21. lipnja 2011., a čiji vlasnici su dobili nalog za rušenje, je u tijeku. Kojeg datuma namjeravate krenuti s rušenjem i u kojem djelu Hrvatske je najviše bespravno sagrađenih objekata?

Sredinom siječnja imat ćemo sve relevantne podatke i tada ćemo moći najbolje procijeniti u kojem smjeru ćemo krenuti dalje. Rušenja nikad nismo pompozno najavljivali pa nećemo ni sada, to nije ugodan i lijep posao, ali, ako želimo napraviti reda - neophodan.

U Hrvatskoj je, prema grubim procjenama, ukupno najmanje 300.000 ilegalnih objekata, prema nekim izvorima i pola milijuna. Mislite li da je realno da vlasnici sve te objekte legaliziraju do 30. lipnja 2013. , kada je krajnji rok?

S obzirom na dugu "povijest bolesti" nelegalne gradnje, uspjeh je svaka pojedina kuća koja će biti legalizirana.

Ne želim davati bilo kakve procjene, znam da smo se jako potrudili napraviti dobar i provediv zakon, da smo omogućili obročno plaćanje, a ono što je najvažnije i što mi se čini i kao možda najveća vrijednost svega jest činjenica da ljudi ipak počinju shvaćati da se moraju brinuti o stanju svojih nekretnina i samim tim stanju u prostoru.

Što će biti s onima koji su predali zahtjev za legalizaciju, a ne mogu platiti troškove izmjera i naknadu?

Svi će dobiti rok u kojem moraju pribaviti potrebnu dokumentaciju. Ukoliko to ne učine, zahtjev im neće važiti.

Hoće li od novaca prikupljenih od naknada za legalizaciju konačno svaka kuća u Hrvatskoj imati barem izvor pitke vode, a svaka općina i grad vrtić i školu?

Pedeset posto prikupljenog novca ide na račun države i to će se koristiti za rušenje bespravnih zgrada i za planove sanacije prostora devastiranih bespravnom izgradnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 13:33