Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture i medija: ‘Zgrožena sam činom Mire Bulja‘

Gradonačelnik Sinja zabranio je održavanje izložbe ‘Susret na tromeđi‘ uz objašnjenje da ju sufinancira Srpsko narodno vijeće

Nina Obuljen Koržinek

 

 Damir Krajac/Cropix

Na postupak sinjskog gradonačelnika Mire Bulja (Most) koji je zabranio održavanje izložbe "Susret na tromeđi" u gradskoj Galeriji Sikirica jer ju, naveo je, sufinancira Srpsko narodno vijeće, reagirala je u utorak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručivši da je zgrožena.

„Zgrožena sam činom Mostovog gradonačelnika Sinja, gospodina Bulja, i porukom koju tim činom šalje", istaknula je Obuljen Koržinek, priopćeno je iz Ministarstva kulture i medija RH.

Republika Hrvatska je demokratska zemlja i "svi smo dužni čuvati temeljne vrednote hrvatskoga Ustava, što uključuje slobodu izražavanja i sve oblike umjetničkih sloboda". U demokratskom društvu ne zabranjuju se niti se cenzuriraju umjetnički sadržaji, dodala je.

image

Nina Obuljen Koržinek

Damir Krajac/Cropix

"Ono što posebno zabrinjava je činjenica da ovim činom gospodin Bulj šalje poruku nesnošljivosti izravno usmjerenu prema jednoj nacionalnoj manjini. Hrvatska javnost zna da postoje brojni problemi i otvorena pitanja u odnosima Hrvatske i Srbije koje s više ili manje uspjeha rješavamo zadnja tri desetljeća, svjesni posljedice srpske agresije na Hrvatsku koja je ostavila brojne žrtve i stradanja. Međutim, kao što ne želimo da bilo tko prijeti ili ograničava slobode pripadnika hrvatskoga naroda u Srbiji, tako ne smijemo dozvoliti da se u Republici Hrvatskoj zabranjuju umjetnički sadržaji samo zato što su financirani od strane jedne manjinske zajednice", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Ministrica kulture i medija dala je "punu podršku radu Galerije Sikirica i njenim djelatnicima, kao i svim drugim umjetnicima i kulturnim djelatnicima s porukom da je Republika Hrvatska demokratska država i da naša Vlada neće dozvoliti ograničavanje sloboda i temeljnih vrijednosti koje su upisane u Ustav Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Hrvatski PEN: Doba totalitarnih i nedemokratskih režima je daleko iza nas

I hrvatski PEN oštro je u utorak osudio zabranu fotografske izložbe autorice Inije Herenčić, za koju kaže da je izvanredna i svjetski ugledna fotografkinja.

"Gradonačelnik Miro Bulj i vlasti Grada Sinja ne žele izložbu jer je financira i Srpsko narodno vijeće, tako da se radi o kršenju slobode izražavanja i stigmatizaciji kulture srpske nacionalne manjine. Hrvatski PEN podsjeća da je doba totalitarnih i nedemokratskih režima daleko iza nas i da je sloboda izražavanja jedna od ključnih vrijednosti koje čine srž hrvatske države, kao samostalne i demokratske članice EU", naveli su.

image

Miro Bulj

Vojko Basic/Cropix

Izložba je u Galeriji Sikirica trebala biti otvorena sutra, 4. rujna, no odlukom sinjskog gradonačelnika i Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja to se neće dogoditi jer u njenoj organizaciji sudjeluje, naveo je, Srpsko narodno vijeće.

"Neka SNV organizira izložbe i manifestacije gdje god hoće, pa i u slobodnom Sinju u kojem ni u vrijeme korone nije bilo zabrana, ali u prostorijama i institucijama Grada Sinja dok sam ja gradonačelnik i dok imam povjerenje građana neće", naglasio je Bulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:33