'NEZAPOSLENIH IMA OKO 500.000'

Ministarstvo rada ih odbilo registrirati: Sindikat nezaposlenih podnio tužbu protiv RH!

 Srđan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - Sindikat nezaposlenih Hrvatske (SNH) podnio je tužbu Upravnom sudu protiv Republike Hrvatske - Ministarstva rada i mirovinskog sustava zbog odbijanja registracije, izvijestila je danas na konferenciji za novinare održanoj ispred sjedišta tog ministarstva predsjednica Sindikata Zlatana Perković.

Pojasnila je da je registracija odbijena zbog, kako tvrdi, navodne kontradiktornosti, budući da u nazivu imaju termin nezaposleni, pa u Ministarstvu tvrde da se trebaju registrirati kao udruga, a što sindikatu ne odgovara, jer bi time bio minoriziran. Spremni su se za pomoć obratiti i ustanovama koje djeluju i izvan Republike Hrvatske i štite ljudska prava, kako bi se taj problem riješio na primjeren način, rekla je Perković.

Želi li Vlada da Hrvatska pristupi Europskoj uniji trebala bi štititi ljudska prava i omogućiti registraciju sindikata nezaposlenih, jer postoje i djeluju u mnogim državama, ustvrdila je.

Perković je upitala Vladu gdje je završio novac iz pretpristupnih fondova EU i zašto njime nije pokrenula gospodarstvo i potaknula rast zaposlenosti. Možda bi nezaposleni, njih više od 300.000, kod izgradnje mosta na koji Vlada želi potrošiti novac, trebalo doći i skočiti s njega i nestati, pa da se riješi problem nezaposlenosti. Nadam se da će Vlada reagirati, budući su nezaposleni na ulici, bespomoćni i bez ikakvih prava, apelirala je Perković.

Odgovarajući na novinarski upit pojasnila je da bi kao sindikat imali pravo pristupa na pregovore o kolektivnim ugovorima i svega što se tiče sindikata te dodala kako već vidimo da se Vlada rješava mnogih sindikata u Hrvatskoj, a to je ono, naglasila je, što ne žele.

Nezaposlenih je više od 300.000 i imamo pravo na Sindikat nezaposlenih i želimo da nam to Vlada omogući, poručila je Perković . Ustvrdila da se mnogi nezaposleni ne nalaze u evidenciji Zavodu za zapošljavanje te je njihov broj daleko veći - oko 500.000 osoba.

Navela je da imaju potporu Demokratske stranke žena, Udruge dužnika i Stranke zelenih Hrvatske.

Predsjednik Savjeta Sindikata nezaposlenih Hrvatske Zahir Kurbašić najavio je da će se obratiti svim međunarodnim organizacijama i parlamentima europskih zemalja da ne ratificiraju pristupni ugovor sve dok Hrvatska ne postane istinski demokratska zemlja.

Nadamo se da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ozbiljno shvatiti situaciju, jer rastući problem nezaposlenosti vladajuća koalicija ne rješava dovoljno učinkovito, kazao je Zahirović. Sindikat nezaposlenih, dodao je, broji oko 5.000 članova i svakodnevno pristupaju novi, a podružnice po cijeloj Hrvatskoj čekaju registraciju.

Konferenciji je nazočilo i nekoliko radnica tvrtke Kamensko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 12:21