IZVJEŠTAJ O ŠTETI

MINISTAR VRDOLJAK NAPADA MAĐARE Novi zahtjev: 'MOL mora Ini prodati Tifon. Odmah!'

Kupnjom Čermakove tvrtke stvorena je konkurencija za Inu i još su je izbacili iz Srbije
 Niksa Stipanicev / CROPIX

MOL je devet godina uništavao Inu. Za to vrijeme Hrvatska je izgubila nekoliko milijardi dolara s obzirom na neostvarivanje poslovnih ciljeva definiranih 2013. i 2009. godine”, rekao je jučer ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirajući studiju o poslovanju Ine koju su za hrvatsku Vladu napravile američke konzultantske tvrtke AT&Kearney te Oil & Gas Consulting. “Došao je trenutak kad se moramo suočiti s istinom, a istina je da se Inu uništavalo”, naglašava Vrdoljak.

Studija iz SAD-a

Kako je Jutarnji list jučer objavio, studija je pokazala da je nakon preuzimanja Ine MOL hrvatsku stranu nepridržavanjem dogovora oštetio za 6,2 milijarde dolara. Prema podacima dostupnim iz studije, Ina je 2009. godina realizirala investicija u vrijednosti 4,4 milijarde kuna, a prošle godine samo 974 milijuna kuna. Naši sugovornici tvrde da je to jasan pokazatelj MOL-ova uništavanaja tvrtke, što je naštetilo i samoj državi. Naime, da su prošle godine investicije u Ini bile na razini iz 2009., BDP bi prošle godine rastao za 0,9 posto. Na posljednjoj rundi pregovora hrvatski su pregovarači s tim podacima suočili predstavnike MOL-a koji su na to odgovorili šutnjom. Kako doznajemo, MOL je svoje ugovorne obveze prekršio i preuzimanjem tržišta u Srbiji koje je bilo Inino te kupnjom hrvatske tvrtke Tifon, čime se izravno konkurira Ini.

HDZ-ova uloga

Naši sugovornici tvrde da je takvo ponašanje MOL-a omogućio bivši Nadzorni odbor Ine na čelu s Ivanom Šukerom koji je odobrio MOL-u kupnju Tifona i povlačenje Ine iz Srbije u korist MOL-a. Kako doznajemo, sada hrvatski pregovarači traže da MOL proda Tifon Ini. Na pregovorima su hrvatski pregovarači nudili Mađarima novi dioničarski ugovor prije odluke Vrhovnog suda o presudi Ivi Sanaderu. Ako Vrhovni sud potvrdi presudu Županijskog suda, postojeći ugovor i tako će se morati izmijeniti, pa se Mađare novim ugovorom željelo obvezati da dosadašnju štetu namire ulaganjima. No, oni na to ne pristaju.

Potvrda presude od strane Vrhovnog suda za Ivu Sanadera doživljava se kao ozbiljan udarac mađarskoj strani i snazi njihovih argumenata u pregovorima s Vladom. Istodobno, premijer je tražio od hrvatskih pregovarača da što prije postignu sporazum s MOL-om. Međutim, sada je očito da umjesto dogovora slijedi novo, teško, zaoštravanje. Oni koji su upoznati sa stanjem oko Ine, potvrđuju da je nervoza na obje strane zamjetna zbog najavljneoh objavljivanja potvrđene presude Vrhovnog suda za Sanadera.

Vrhovni sud

U pravosudnim kuloarima sve se više spominje mogućnost da je Sanaderu presuda za Hypo i Ina-Mol potvrđena, ali i smanjena za godinu dana. Dakle, umjesto Turudićeve prvostupanjske presude na deset godina zatvora, bivši je premijer dobio 9 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:58