SVJEDOK PROTIV TIMOŠENKO

'MINISTAR PRAVOSUĐA ĆE ODLUČITI HOĆE LI GA IZRUČITI ILI NE' Sudbina Ukrajinca Zadrožnog u rukama ministra Miljenića

Zagreb, 310113.Markov trg, Sabor.Nastavak redovite sjednice Sabora s raspravom o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Prekrsajnog zakona.Na slici: Orsat Miljenic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Nakon što je Ustavni sud odbio tužbu na odluku o izručenju Ukrajini njenog državljana Andrije Eduardoviča Zadarožnog, mogućeg svjedoka na suđenju bivšoj premijerki Juliji Timošenko, njegova sudbina je u rukama ministra pravosuđa koji treba donijeti konačnu odluku.

"Sad je sve u ingerenciji ministra pravosuđa koji ima diskreciono pravo odlučiti hoće li ga izručiti ili ne", rekao je Hini njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Ustavni sud je prije otprilike mjesec dana odbio tužbu na odluku Vrhovnog suda koji je utvrdio da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje Eduardoviča Zadarožnog Ukrajini.

Neslužbeno su se pojavile informacije da bi izručenje mogao odgoditi zahtjev za azilom, no njegov odvjetnik rekao je da za sada ne bi govorio o drugim mogućnostima.

Eduardovič Zadarožni uhićen je u srpnju na Bajakovu na zahtijev ukrajinskog Interpola i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Osijeku gdje očekuje odluku o izručenju.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak u veljači se usprotivio izručenju, ne ulazeći u pravne aspekte, jer se Ukrajina, uz Rusiju, Tursku i Rumunjsku, nalazi u vrhu zemalja za koje Vijeće Europe te američke i europske nevladine udruge smatraju da građanima ne jamče pravnu sigurnost.

Ukrajina izručenje traži zbog teške prevare Rodovid banke, no Čičak napominje da ga se spominje kao svjedoka obrane Julije Timošenko protiv koje je, prema pisanju medija, podignuta nova optužnica sa zahtjevom da joj se odredi doživotni zatvor.

Zadrožni tvrdi da ukrajinske vlasti žele od njega dobiti podatke o umiješanosti Julije Timošenko i njezinog zamjenika u pronevjeru sredstava Rodovid banke zbog čega se boji za svoj život.

Po tvrdnjama njegovog ukrajinskog odvjetnika, kazneni postupak protiv Zadarožnog pokrenut je isključivo u cilju pritiska kako bi mu oduzeli njegov lanac restorana 'Kozirna karta'.

Čičak je pismom upozorio ministra Miljenića da je u ovom slučaju došlo do povrede Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, poput prava na pošteno suđenje i zabrane podvrgavanja mučenju, ali i da se hrvatski sudovi nisu držali Ustava.

Podršku Zadrožnom u njegovoj pravnoj bitci dali su ugledni Ukrajinci među kojima i svjetski boksački prvak te čelnik stranke Udar Vitalij Kličko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 03:30