KUPUJU DVOSTRUKO SKUPLJU OPREMU

Ministar Ostojić razotkriva rupe u zdravstvu: Bolnice nepotrebno potroše 100 milijuna kuna svake godine!

 Ronald Goršić/CROPIX

Na listama čekanja u bolnicama trenutno se nalazi 580.000 pacijenata: na prvi pregled ih čeka 106 tisuća, a na kontrolu ih ide 242 tisuće. Iako je ministar zdravlja čim je imenovan najavio da će učiniti sve da skrati liste, sada je situacija u mnogim bolnicama još gora nego što je bila.

- Kaos je veći od očekivanog - rekao je Rajko Ostojić nakon što je jučer predstavio analizu lista čekanja u 48 hrvatskih bolnica za 16 dijagnostičkih i terapijskih postupaka.

U Ministarstvu zdravlja tri mjeseca su radili analizu da bi utvrdili zašto se pregledi ne mogu obavljati brže i isplanirali mjere kojima će taj najveći problem u zdravstvu konačno biti riješen.

Nedolazak pacijenata

- Zatekli smo nered. Za to postoji više razloga. Jedna od krivi stvari je loš raspored rada liječnika. Pogrešno je i to što se pacijenti prijavljuju za preglede i operacije u više bolnica i ne odjave se kad odustanu - zaključili su analitičari Ministarstva.

Ostojićevi analitičari utvrdili su još jedan veliki problem u zdravstvu: neke bolnice nabavljaju ugradbene materijale po nekoliko puta većim cijenama od drugih. Zbog toga se godišnje gubi čak oko 100 milijuna kuna! Razlog je u tome što bolnice, svaka za sebe, nabavljaju kukove, koljena, leće. Zašto isti kuk u jednoj bolnici stoji 4300, a u drugoj 7800 kuna?

- Napravit ćemo listu ugradbenih meterijala i objediniti nabavu! Time će se povećati broj operacija jer bi cijene objektivno trebale biti niže - rekao je Ostojić.

Treće, analizom Ministra zdravlja konačno se pokušalo utvrditi i točno koliko hrvatski doktori rade i je li jedan od uzroka dugih lista čekanja i to što doktori obavljaju premalo pregleda i premalo operacija? Iako su obrađivali samo nekoliko operacija već su dobili neke jasne signale. Suprotno od očekivanja, na primjer, doktor u Slavonskom Brodu mjesečno odradi dvije operacije više (deset) od kolega u KBC-u Zagreb (deset). Ministar je zato naručio dodatnu analizu koja će pokazati zašto neki liječnici imaju samo tri ili četiri operacije, dok njihovi kolege u susjednoj bolnici rade i dva puta više istih zahvata. Najavljena je i promjena uprava u nekim bolnicama te usporedba produktivnosti.

E-uputnice

Ministar smatra da se liste čekanja moraju svesti u razumne okvire, a pacijentima omogućiti uz e-liste čekanja, koje će biti dostupne svima, i tzv. e-naručivanje za specijalističke preglede iz ordinacije obiteljskog liječnika, s tim da bi pacijent imao pravo odabrati ustanovu koja mu najviše odgovara.

Prve e-uputnice za bolnice trebale bi krenuti, prema ministrovim najavama, 1. rujna ove godine, i to postupno po regijama. Prva će biti primorsko-goranska, a potom će se svaki mjesec uključivati po još jedna regija.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:14