MANJE NERADNIH DANA

Ministar Linić: 'Nadam se da ćemo neke od blagdana već iduće godine učiniti radnima'

Zagreb, 021112.Ministarstvo financija.Predstavljen je prijedlog zakona o trosarinama i zakona o posebnom porezu na motorna vozila.Na fotografiji: ministar financija Slavko Linic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

NOVO 15:50 Slavko Linić rekao je i kako u Vladi već duže vrijeme razmišljaju o smanjenju broja neradnih dana. Smatra kako blagdane i praznike treba obilježiti, ali za mnoge od njih smatra kako bi trebali biti radni dani.

- Ja se nadam da ćemo neke od blagdana već iduće godine učiniti radnima - rekao je Linić.

Podsjetimo, Vlada je još u veljači ove godine razmišljala o ukidanju dva državna praznika i jednog blagdana u lipnju. Nagađalo se kako Dan državnosti, Tijelovo i Dan antifašističke borbe više ne bi bili neradni, već bi postali spomendani .





ZAGREB - Izmjenama Zakona o trošarinama i Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, Hrvatska će se potpuno uskladiti s regulativom Europske unije, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar financija Slavko Linić.

Dio trošarinskog sustava koji se odnosi na harmonizirane trošarine, a to su one koje EU imperativno nameće zemljama članicama mijenjat će se zbog usklađivanja s EU-om, a izmjenom neharmoniziranih trošarina Hrvatska će mijenjati radi svojih interesa, prvenstveno stoga da se što više roba kupuje u Hrvatskoj umjesto u inozemstvu, rekao je Linić.

Osnovna novost novog trošarinskog sustava je uvođenje trošarina na prirodni plin, električnu energiju, ugljen i koks.

Ministarstvo financija, po riječima pomoćnika ravnatelja Carinske uprave Marija Demirovića, predlaže minimalne trošarine, uz niz oslobođenja i izuzetaka.

Tako se trošarina neće obračunavati na prirodni plin i električnu energiju koja se koristi u kućanstvima.

Linić: 'Tko je štedio i stekao pet stanova taj je bogat i on mora više pridonositi za javne potrebe'

Trošarine se i nadalje neće obračunavati na plavi dizel za poljoprivrednike i ribare, a trošarine na energente bit će među ostalim oslobođeni i brodari u nacionalnoj pomorskoj plovidbi, dok će je plaćati privatni izletnički brodovi.

U Ministarstvu veće trošarine najavljuju za duhanske proizvode, dok će manja trošarinska opterećenja imati kava i sokovi, a ukinut će se trošarina na luksuzne proizvode.

Ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar najavio je donošenje Zakona o prestanku važenja zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode, koji bi trebao biti u primjeni od 1. siječnja 2013. godine.

Novi zakon o trošarinama stupio bi na snagu 1. srpnja 2013. godine, a tada bi na snagu stupili i zakoni o posebnim porezima na motorna vozila, na kavu i bezalkoholna pića.

Kao i do sada, osnovno obilježje posebnog poreza na motorna vozila bit će jednokratnost, a najbitnija novost je uvođenje emisije ugljikova dioksida kao kriterija oporezivanja, uz postotak prodajne odnosno tržišne cijene.

Ministarstvo predlaže oslobođenja za vozila na dizel s emisijom ugljikova dioksida od najviše 85 grama po kilometru te vozila na benzin, UNP ili prirodni plin s emisijom od najviše 90 grama po kilometru.

'Nisu krivi bogati, porez na imovinu ne može se uvesti zbog kaosa u državi'

Umanjenja su predviđena i za "plug in" hibridna električna vozila i kamper vozila.

U Ministarstvu očekuju da će novi porez smanjiti uvoz starijih rabljenih vozila veće kubikaže, a pogodovati kupnji manjih, novih i "čišćih" vozila.

Novinari su danas ostali uskraćeni za odgovor koji dio poreza će se odnositi na ekologiju, a koji na cijenu vozila, kao i na ostala pitanja o visinama budućih trošarina i njihovom utjecaju na krajnju cijenu proizvoda u sustavu trošarina.

Ministarstvo je izišlo s prijedlozima i očekuje reakcije svih zainteresiranih, a zakonski će prijedlozi ići u dva saborska čitanja, objašnjava Linić.

Ministar financija očekuje ukupno nešto veće prihode od trošarina u državni proračun, ali oni, kako je rekao, neće bitno utjecati na ukupan izgled proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 07:16