RAT OKO JELOVNIKA

Ministar Ivan Vrdoljak protiv Zelenog ponedjeljka: Svaki čovjek ima pravo izbora, Mirela Holy ne bi trebala braniti meso

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u kantinu svog ministarstva uvela je Zeleni ponedjeljak.

Riječ je o jelovniku s kojeg djelatnici ministarstva toga dana mogu birati samo bezmesnu hranu, pa već dva ponedjeljka jedu isključivo povrće, punjene šampinjone, sojine nadomjeske za meso...

Pogrešna metoda

No, iako Holy smatra da je riječ o dobroj inicijativi i da odlukom ne ograničava pravo izbora zaposlenika u ministarstvu, već su se mnogi, uglavnom mesojedi, protiv te odluke pobunili.

Među njima je i ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, budući da zaposlenici njegova ministarstva s Holyčinim dijele restoran.

- Ma ja uopće ne jedem, cijeli dan imam neki čudan bioritam pa nisam ni primijetio promjene u kantini. Nije da se bunim protiv ove odluke, makar sam mesojed. Ali ja sam liberal i takvi su i moji stavovi. Mislim da svaki čovjek ima pravo izbora, da bi svaki čovjek trebao birati kad će i što jesti. Na tu inicijativu može pozvati - pozivom, ne treba to limitirati - kaže Vrdoljak. Ministrica Holy se na ovaj potez odlučila jer je, kako sama kaže, riječ o simboličnoj gesti kojom se djelatnici ministarstva bore protiv onečišćenja okoliša jer je stočarska industrija među najvećim svjetskim generatorima stakleničkih plinova, koji utječu na klimatske promjene.

Simboličan čin

- Prihvatili smo prijedlog Prijatelja životinja i uveli to u praksu, a pozivam i ostala ministarstva da se na ovaj, simboličan način pridruže inicijativi - kaže Holy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 05:55