ZADUŽENI KAO DRŽAVA

Ministar gospodarstva zaratu kredita od 19.000 kunamora dati cijelu plaću

Otkrivamo kolike kredite političari imaju te imaju li povoljnije uvjete u odnosu na većin građana
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Jesu li naši političari privlegirani i kada dobivaju kredite u poslovnim bankama? Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić prije par dana prozvao je šefa oprobe Zorana Milanovića zbog njegovog stambenog kredita. Predsjednik SDP-a je, kao što je poznato, dobio 2008. kredit u Erste banci uz kamatnu stopu koja je tada iznosila 5,4 posto, odnosno 0,3 posto manje nego za ostale građane. Osim toga, iako je bio stariji od 35 godina, Milanovićev rok otplate je na 30 godina.

Bačić je pritom zaboravio, međutim, da je i njegov stranački kolega Berislav Rončević dobio kredit s istom kamatom kao i Milanović. Tadašnjem ministru obrane banka je progledala kroz prste i također mu odobrila kredit na 30 godina što znači da će mu zadnja rata sjesti kada bude imao 78 godina.

Kratkom anketom među političarima pokušali smo provjeriti pod kakvim su uvjetima podizali stambene kredite.

Tako smo saznali da ministar gospodarstva Đuro Popijač plaća ratu kredita od 19.000 kuna što je i visina njegove plaće. Doduše, kredit je uzeo dok je bio direktor HUP-a i zarađivao oko 33.000 kuna mjesečno. Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović iskorisito redovnu akciju HPB-a koja omogućava nižu kamatu u prvoj godini otplate, dok je primjerice HDZ-ovac Frano Matušić dobio lombardni kredit jer je u banci imao štednju. Očigleno je i da se neki političari previše ne brinu oko toga hoće li ili ne otplaćivati kredit budući da uopće ne znaju kolika im je kredita stopa. Neki su pak, uzeli tada povoljnije kredite u “švicarcima” zbog čega su im kreditne rate otišle u nebo. U takvoj situaciji našla se Đurđa Andlešić, bivša potpredsjednica vlade, koja je na nagovor muža ekonomista uzela kredit.

U imovinskoj kartici nove ministrice financija Martine Dalić navedena su čak tri kredita, a HDZ-ov zastupnik Andrija Hebrang pak kaže da se dobro nosi s kreditom, te da je znažajan dio već otplatio. Bačić koji proziva Milanovića nema niti jedan kredit jer je onaj koji je imao za vikendicu otplatio prije tri ili četiri godine. SDP-ovac Gordan Maras uzeo je stambeni kredit u kunama budući da su se jedino ti tzv. krediti s ostatkom vrijednosti mogli uzeti na rok kraći od 10 godina. Njegov stranački kolega Tonino Picula, odnosno njegova supruga uzela je kredit za kupnju novog stana. Picula, međutim, ne zna ništa o tom kreditu: ni kolika je rata, ni kolika je kamata, ni dokle su stigli s otplatom jer je, kako kaže, on zadužen za druge stvari, a o otplati kredita brine supruga. ( Suzana Barilar, Sandra Bolanča)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 11:45