OTKRIO DOJMOVE

Ministar Dabro odradio prvi sastanak u Bruxellesu: ‘Ovo će mi pomoći...‘

Sastanak je održan dok poljoprivrednici prosvjeduju ispred zgrada institucija EU tražeći veću zaštitu u sve nepovoljnijim uvjetima

Ministar Josip Dabro prvi put u Bruxellesu

 Augustin Palokaj

Novi hrvatski ministar poljoprivrede Josip Dabro u ponedjeljak je sudjelovao na svom prvom sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo EU u Bruxellesu. Teme su bile mnoge, od stanja u sektoru poljoprivrede u EU, preko utjecaja rata u Ukrajini na tržište hrane u EU, do posljedica suše na Cipru.

Govoreći o svojim dojmovima s tog sastanka, Dabro je rekao da mu je to novo iskustvo koje će mu pomoći da se uhvati u koštac s izazovima i problemima s kojima se suočava hrvatska poljoprivreda u okviru zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

"Imamo niz izazova koji su pred hrvatskom poljoprivredom, prije svega sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, koji na neki način modeliraju tržište i cijenu poljoprivrednih proizvoda", rekao je ministar Dabro.

image

Ministar Josip Dabro prvi put u Bruxellesu

Augustin Palokaj

I ovaj sastanak u Bruxellesu održan je u vrijeme dok poljoprivrednici prosvjeduju ispred zgrada institucija EU tražeći veću zaštitu u sve nepovoljnijim uvjetima.

Belgija, koja trenutno predsjeda EU, tražila je u ponedjeljak od sudionika odgovor na pitanje o promjenama koje treba uvesti kako bi se uz postojeći okvir bolje upravljalo krizama i pojačala otpornost na krize u poljoprivredi. Farmeri se bune jer smatraju da su oni najveće žrtve odluka vezanih uz klimatske promjene, ali i nepoštene konkurencije koja im dolazi uvozom prehrambenih proizvoda iz trećih zemalja.

Dok se sve više građana EU žali na poskupljenje hrane, farmeri s druge strane kažu da im je cijena koju dobiju za proizvode ispod isplativosti. Smatraju da su zapravo žrtve nepoštene prakse trgovaca koji nabavljaju proizvode izvana, a cijena u trgovinama bude višestruko veća, zbog čega na kraju koristi imaju samo trgovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 17:12