SUKOB INTERESA

Ministar Banožić sam sebi dodijelio stan, Povjerenstvo ga jednoglasno kaznilo sa 7000 kuna

Ministar je u srpnju 2019. najprije donio odluku da sam sebi dodijeli na korištenje dužnosnički stan u Ilici od 33 četvorna metra

Mario Banožić

 Robert Fajt/CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je kaznilo bivšeg ministra državne imovine, a sadašnjeg ministra obrane Marija Banožića sa 7000 kuna zbog tri odluke koje je donio u ljeto 2019.

Kaznilo ga je jer je u srpnju 2019. najprije donio odluku da sam sebi dodijeli na korištenje dužnosnički stan u Ilici od 33 četvorna metra, zatim je u rujnu 2019. donio odluku o dodjeli triju stanova za dužnosnike od kojih je sam sebi dodijelio službeni stan od 92 četvorna metra u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, najveći od tri koja su u tom trenutku bila na raspolaganju.

Povjerenstvo je jednoglasno utvrdilo da je ministar, odlučujući o vlastitom slučaju, zloupotrijebio posebna prava dužnosnika, tj. članak 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Taj zakon dužnosnicima nalaže da ne smiju odlučivati o sebi, članovima svoje obitelji i drugim interesno povezanim osobama, već se u takvim situacijama moraju izuzeti iz odlučivanja i prepustiti donošenje odluke drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 16:58