OTKRIVAMO

MIMICA PRVI HRVATSKI MINISTAR U VLADI EU Vodit će resor za kulturu i višejezičnost

Neven Mimica, potpredsjednik Vlade i jedan od glavnih suradnika premijera Zorana Milanovića, za nešto više od pola godine više neće biti član Vlade Republike Hrvatske. Gotovo je sigurno da će početkom jeseni 2013. Mimica postati prvi hrvatski član Europske komisije, potvrdila su za Jutarnji list dva visoka državna dužnosnika.

Napomenuvši kako ova odluka još nije formalizirana, obojica su zaključila kako bi bilo jako čudno ako bi netko drugi ušao u EK, a ne Neven Mimica.

Dvije opcije

Europska komisija je vlada EU i jedan od njezina tri politička stupa, zajedno s Vijećem Europske Unije i Europskim parlamentom. Svaka članica Europske Unije imenuje svojeg predstavnika, a prema svemu sudeći, Mimica će biti predstavnik Republike Hrvatske.

Iako odluku o tome donosi predsjednik EK, već se vode neformalni razgovori o resoru koji bi Mimica mogao preuzeti u Komisiji. U optjecaju su dvije varijante.

Prema prvoj, navodno je nedavno u Vladi spomenuto da bi hrvatski predstavnik mogao aplicirati za resor Višejezičnost koji je prilično važan s obzirom na to da se u EU govore brojni jezici. No, u Ministarstvu vanjskih poslova prevladava stav da bi Mimica, koji se znatan dio karijere bavio gospodarskim pitanjima, trebao preuzeti neki od ekonomskih resora kao što su Unutarnje tržište i usluge, Oporezivanje i carinska unija ili Zapošljavanje, opći poslovi i jednakost.

Ovo su spekulacije jer se konačna odluka donosi u Europskoj komisiji, a ne u hrvatskoj Vladi.

Kada se radi o resoru uz koji se povezuje Mimica, trenutačno je ciparska predstavnica Androulla Vasiliou, članica Komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i obrazovanje, dok je između 2004. i 2009. tu dužnost obnašao Jan Figel iz Slovačke.

Neven Mimica je već godinama u vrhu domaće politike, ali on je više stručnjak za pitanja gospodarstva i administracije, nego klasični političar. Zahvaljujući tome, bio je jedan od najbližih suradnika Ivice Račana, a posljednjih godina i Zorana Milanovića.

Karijera u politici

Od 1996. do 1997. bio je opunomoćeni ministar u hrvatskom veleposlanstvu u Ankari, a od 1993. do 1996. obnašao je dužnost ministra savjetnika u hrvatskom veleposlanstvu u Kairu.

Početkom 90-ih bio je pomoćnik ministra trgovine za vanjsku trgovinu, viši savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova za područje gospodarskih odnosa s inozemstvom, a prije toga i gospodarski savjetnik u Ambasadi SFRJ u Kairu.

Neven Mimica je bio ministar europskih integracija u Vladi Ivice Račana od 2001. do 2003., a zatim saborski zastupnik. Od 2000. do 2001. bio je glavni hrvatski pregovarač s Europskom Unijom za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ake ne bude iznenađenja, 2013. postat će prvi hrvatski ministar u vladi Europske Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:37