JOSIPOVIĆEV TIM ZA POMILOVANJA

Milosrđe će dijeliti profesor sumnjičen za nepotizam

Bivši dekan Prava u Osijeku Vladimir Ljubanović izabran je za čelnika Komisije za pomilovanja
 Marin Franov/CROPIX

ZAGREB - Bivši dekan osječkoga Pravnog fakulteta, 70-godišnji Vladimir Ljubanović, čiji je ugled ozbiljno narušen kad se prije pet godina otkrilo da je na Fakultetu zaposlio svojeg sina te blagonaklono isto dopustio još nekolicini svojih kolega, novi je predsjednik šesteročlane Komisije za pomilovanja predsjednika Ive Josipovića. Radi se o komisiji čiji je zadatak predlagati predsjedniku države kojem osuđeniku da iskaže “akt milosrđa”, odnosno kojeg od njih da pomiluje.

Obiteljski biznis

Osječki Pravni fakultet pod vodstvom dekana Ljubanovića, otkrili su mediji krajem 2005., pretvoren je u pravi obiteljski biznis: dekan Ljubanović svojeg je sina Borisa zaposlio kao asistenta na Katedri upravnog prava koju je vodio dr. Branko Babac, prvi hrvatski ministar pravosuđa. Kolega dr. Srećko Jelinić svojeg sina Zvonimira zaposlio je na vlastitoj Katedri za trgovačko pravo, a tu se našao posao i za Dubravku Akšamović, snahu voditeljice studentske referade.

Dubravka Klasiček, kći dr. Damira Klasičeka, voditelja Katedre za međunarodno pravo, radila je na Katedri građanskog prava, a Željka Kulenović, kći umirovljenog profesora dr. Tihomira Borzana, na Katedri za gospodarske znanosti. Zaposleni su i Sanja Svedružić, domareva kći, te Mario Dumančić, nećak tajnice fakulteta.

Radi za 5000 kuna

Tadašnji dekan - a sadašnji redoviti profesor - Ljubanović žestoko je demantirao postojanje bilo kakvog nepotizma. Ustvrdio je da su sva ta djeca bili izvrsni studenti. Istaknuo je kako je njegov sin magistrirao i doktorirao s odličnim uspjehom te je sa 30 godina bio konzultant Svjetske banke i Državnog ureda za reviziju, a sada je pristao raditi za plaću od 5000 kuna.

Nepotizam iz nužde

Međutim, Ljubanović nije odgovorio je li za radna mjesta na koja su primljena djeca zaposlenika Fakulteta bilo još prijava također izvrsnih studenata. Neodređeno je napomenuo da je “teorijski moglo biti i više kandidata”. Ipak, priznao je da je nepotizma bilo, ali ne u njegovu slučaju. I tamo gdje ga je bilo, smatra bivši dekan, radilo se o čistoj nuždi. Ljubanović je bio indirektno povezivan i sa slučajevima prodaje ispita, no do njegove suspenzije nije došlo.

Faber opet izabran

Ljubanović je zamijenio bivšu sutkinju Vrhovnog suda Nevu Šibl, koja je Komisijom predsjedavala osam godina. Novi članovi su psihijatrica Dragica Kozarić Kovačić, bivša dekanica Fakulteta za kriminalistiku, zatim Ljiljana Mikšaj Todorović, predsjednica Udruge za kriminologiju, aktivistica za ženska prava Neva Tolle te bivši sudac Vrhovnog suda Branko Zmajević. Državni tajnik u MUP-u Vladimir Faber, koji je bio i član Mesićeve komisije, ostaje na dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 14:01