DOGOVORENA EKSTRADICIJA S BIH

Miljenić i ministar pravde BiH potpisali sporazum o izručivanju: Izručivat će se samo nove bjegunci, stari se ne moraju ništa brinuti

 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisali su danas u zagrebačkom hotelu Westin međudržavni Ugovor o izručenju okrivljenika za najteže oblike kriminala - organizirani kriminal i korupciju.

Dva ograničenja

Riječ je o počiniteljima najtežih kaznenih djela koji dvojno hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo koriste kako bi bijegom u BiH umaknuli kaznenom progonu pokrenutom protiv njih u Hrvatskoj i obrnuto. Ugovor je stupio na snagu u trenutku stavljanja ministarskih potpisa.

Državljanstvo više neće biti zaštita za najteža kaznena djela, ustvrdili su ministri Čolak i Miljenić prilikom potpisivanja međudržavnog Ugovora. Međutim, Ugovor ima niz ograničenja: jedan od njih je da se neće primjenjivati na bjegunce protiv kojih je pokrenut kazneni progon za najteža kaznena djela prije stupanja na snagu ovog Ugovora.

To praktički znači da na temelju jučer potpisanog Ugovora Hrvatska i dalje neće moći od BiH zatražiti izručenje Miroslava Kutle protiv kojeg je u Hrvatskoj pokrenut niz sudskih postupaka zbog koruptivnih kaznenih djela. Ugovor će se odnositi samo na one koji pobjegnu u susjednu državu nakon potpisivanja ovog Ugovora.

Izuzeti ratni zločinci

Drugo ograničenje je da se neće odnositi na okrivljenike za ratne zločine, a isto ograničenje ima i Ugovor o izručenju između Hrvatske i Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 00:20