AFERA KAMIONI

Miličević: Rončević je tvrdio kako je sve po zakonu

Svjedok je naveo i kako mu je Rončević rekao da će biti zadovoljan ako ga posluša i baci izrađeni nacrt dijela inspekcijskog nadzora o kupnji kamiona
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Ministar Berislav Rončević rekao mi je da da ću biti zadovoljan ako ga poslušam i bacim izrađeni nacrt dijela inspekcijskog nadzora o kupnji kamiona. Nije mi nudio ništa konkretno, ali je rekao da ću biti zadovoljan - izjavio je danas na Županijskom sudu general Jozo Miličević, nekadašnji obnašatelj dužnosti Glavnog inspektora obrane u MORH-u, na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću.

Opisavši način rada inspektorata, svjedok je napomenuo kako ne zna je li početkom 2005. ministar odobrio plan inspekcijskog nadzora, ali je istaknuo kako Rončević ni tada ni ranije nije imao nikakvih primjedbi. Problemi su počeli kada je inspekcijski tim počeo tražiti dokumentaciju vezanu za izravnu nagodbu s tvrtkom Eurokamion i ugovor o kupnji kamiona.

- Nazvao sam ministra i rekao sam mu da je utvrđena velika razlika u cijeni, između ponuda na prvom natječaju i one po kojoj su kamioni kupljeni, te sam kazao da želimo vidjeti svu dokumentaciju da ne bi donosili krive zaključke. Ministar je uzvratio da je sve bilo po zakonu, da su vojna policija i Vojno sigurnosno obaviještajna agencija sve prekontrolirali i da je sve u redu. Predložio sam mu da nam dostavi kopiju njihova izvješća, pa da na temelju njega, ako već postoji, zatvorimo nadzor. Potom sam razgovarao s pokojnim generalom Čačićem koji mi je rekao da nekog pošaljem po to izvješće. To sam i učinio, ali ga nismo dobili - ispričao je Miličević dodajući kako ni nakon niza daljnjih kontakata nisu uspjeli dobiti kompletnu dokumentaciju, tako da je inspekcijski tim napravio nacrt izvješća na temelju podataka koji su o kupnji spornih kamiona ministar i njegovi suradnici javno prezentirali.

- Ministar Rončević najprije mi je preko telefona, a onda i kod njega u kabinetu rekao da je to izvješće tendenciozno, netočni i nestručno napravljeno, da ga treba baciti. Predložio sam da, ako je tome tako, pregledamo stvarne podatke, napravimo usporedbu i kaznimo inspektore ako utvrdimo da su namjerno pogriješili. Rončević je uzvrtio da o tome nema razgovora, da je sve bilo po zakonu i da te inspektore treba izbaciti iz sustava. Nakon što sam mu rekao da izvješće nisam ja izradio i da ga ne mogu promijeniti te da stojim iza svojih inspektora, kazao je kako će mi se najvjerojatnije morati zahvaliti na suradnji jer mu ne trebaju nestručni ljudi koji ruše ministra i Vladu - izjavio je Miličević opisavši potom kako je, očito zbog ovog slučaja, degradiran i on i članovi inspekcijskog tima. Umjesto odličja, višeg čina i promaknuća u zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, postao je neraspoređeni časnik.

Obrana je iznijela niz prigovora na njegov iskaz.

ZAGREB - Okrivljeni Berislav Rončević bivši ministar obrane nakon suđenja se okomio na generala Jozu Miličevića, zahvaljujući kojem je afera kamioni i otkrivena, te na saborskog zastupnika Nenada Stazića, za kojega je rekao da je formulirao Miličevićev lažni iskaz pred saborskim povjerenstvom, a onda i pred sudom.

- Ovaj predmet je napuhan, pa samo mito isplaćeno u prošlotjednoj aferi (riječ je o nabavi vatrogasnih vozila od tvrtke Daimler), veće je od troška za nabavu ovih kamiona. Upravo taj posao (s Daimlerom) se htjelo zamagliti. Stazić sve zna, sli vidim utihnuo je nakon što se ovo prošlog tjedna otkrilo - govorio je Rončević.

Nenad Stazić je izjavio kako je general Miličević najčasniji čovjek kojega je upoznao, besprijekorne karijere, koji se nikada nije ogriješio i sugerirati da bi takav čovjek na moj nagovor dao lažan iskaz je strašna uvreda.

- Pa taj je čovjek žrtvovao svoju karijeru, sramotno su ga degradirali. Jedan put sam se s njim sastao i to javno, u saboru, kako bi čuo što konkretno ima, a sve ostalo su besramne insinuacije - rekao je Stazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 00:26