AFERA ‘PUNO TI HVALA‘

Milićev prijatelj nije imao tražene uvjete? Hrvatske šume: ‘Javio se kao jedini kandidat‘

Hrvatske šume sada tvrde da Niko Dujmović nije dobio ugovor na dan slanja sporne poruke, već ranije, ali ne žele pokazati papire

Niko Dujmović

 Facebook/

Niko Dujmović, prijatelj glasnogovornika Vlade Marka Milića, nije zadovoljavao formalne uvjete natječaja Hrvatskih šuma za pripravnički staž koji je bio raspisan 4. srpnja 2018., jer su se na tom javnom pozivu tražili isključivo pripravnici šumarske struke, a Dujmović je magistar agronomije, objavio je Telegram.

Dujmović je od 1. listopada 2018. do 30. rujna 2019. odrađivao pripravnički staž u šumariji Buzet, da bi onda nakon toga dobio i ugovor na određeno, s datumom 1. listopada 2019. u Zagrebu.

Marko Milić poruku tadašnjem šefu Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakupčiću s imenom svog prijatelja poslao je 30. rujna, a iako su nam iz Šuma u srijedu potvrdili da je ugovor na određeno potpisan taj isti dan, jučer su poslali priopćenje u kojem tvrde da je ugovor ipak potpisan 27. rujna i to nakon što je Uprava 25. rujna donijela odluku, a nakon savjetovanja s Radničkim vijećem koje je provedeno 20. rujna. Ugovor je na snagu stupio 1. listopada.

Dokumentacija

Stoga smo od Šuma tražili da nam dostave svu dokumentaciju vezanu uz zapošljavanje. Odbili su.

- Postupci zapošljavanja provode se sukladno odredbama Zakona o radu, naših internih akata i sistematizaciji radnih mjesta. Smatramo da smo jutrošnjim priopćenjem javnosti predočili sve što je bilo potrebno - poručuju.

Slučaj Milićevih poruka istraživat će i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. "Povjerenstvo će zasad samo u odnosu na obveznika Marka Milića ispitati sve navode iz medijskih članaka, prikupiti sve relevantne činjenice i dokaze kako bi odlučilo o osnovanosti pokretanja postupka", poručuju za Jutarnji.

Ujedno će, dodaju, nastaviti pratiti informacije koje dolaze u javnost te ako se pojave nove relevantne činjenice za rad Povjerenstva, ispitati i sve navode vezane uz druge osobe koje se spominju u člancima.

A priča sada ide i dalje, jer kako je objavio Telegram, na natječaju za pripravnički staž nisu se tražili agronomi, već isključivo osobe šumarske struke sa završenim studijima na Fakultetu šumarstva ili završenom strukovnom školom. A Niko Dujmović 2017. je diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Hrvatske šume u tom natječaju tražile su 88 pripravnika na određeno vrijeme, i to sve šumarske struke.

Od tog broja, za šumariju Buzet, gdje je Dujmović primljen, tražilo se sedam pripravnika. Nakon pripravništva Dujmović prelazi u rodni Zagreb, gdje je prvo bio tehnolog urbanog šumarstva na određeno, a potom u srpnju 2021. dobiva stalni posao kao tehnolog rasadničke proizvodnje.

Iz Šuma pak odgovaraju kako se Dujmović javio kao jedini kandidat za traženo radno mjesto, ali ne navode koje je to radno mjesto.

- Povjerenstvo za odabir kandidata pripravnika provelo je intervju s kandidatom, utvrdilo je da isti kao magistar inženjer hortikulture zadovoljava uvjete te predložilo sklapanje ugovora o radu u svojstvu pripravnika u trajanju od jedne godine. S obzirom na to da je pripravnik zadovoljio u obavljanju svog pripravničkog staža, predložen je za nastavak radnog odnosa - odgovaraju.

- U ovom trenutku u Hrvatskim šumama radi 36 agronoma – poručuju. Niko Dujmović, prema diplomskom radu koji je dostupan online, diplomirao je 2017. s temom "Utjecaj mikrolokacije na cvatnju, sazrijevanje i pomološke parametre plodova trešnje".

Zahvala Milićima

U svom diplomskom radu napisao je i kraći životopis. Piše da je rođen 23. svibnja 1993. u Zagrebu gdje završava prvo OŠ Ljubljanica, a potom i VII. gimnaziju, koju je završio i Milić, a tamo su se i upoznali. Nisu išli u isti razred. Ostali su prijatelji do danas. Milić upisuje Pravni, a Dujmović Agronomski fakultet. Dujmović je očito i obiteljski prijatelj Milića, jer se u diplomskom radu, među ostalima, zahvaljuje upravo i obitelji Milić.

Aferu je jučer ponovno komentirao premijer poručivši kako ga nitko iz USKOK-a nije zvao, a u porukama ne vidi nikakvu trgovinu utjecajem, nego samo informiranje svojih suradnika. Ponovio je kako je riječ o netemi koju konstruira oporba, a tjednik Nacional, rekao je, objavio je poruke, ali ne i predsjednika Milanovića koji "ruinira vanjskopolitički kredibilitet Hrvatske". Upitan može li za sve suradnike dati ruku u vatru da tu nema ništa nezakonito, Plenković je rekao da nije na njemu da to radi.

- Imate izjavu glasnogovornika Vlade koji sve kaže, u detalje, imate izjavu Hrvatskih šuma, ali ne. Čisti target, Zvonko, Marko, direktno napadaju tko je kome blizak, tko je politički borben, tko se spreman fajtati s nama, e, njega ćemo nagaziti - rekao je premijer i dodao da nije znao za poruke prije nego što se jedna medijska kuća o tome nije raspitivala i zaključila kako tu nema priče.

U aferi se spominje i ime Makaranina Branka Filipetija, za kojega, prema porukama, premijer zna o kome je riječ. Filipeti je diplomirao na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, smjer lovstvo i pčelarstvo, obranio je diplomski rad koji se bavio gospodarenjem divokoze u lovištu na Biokovu, a preddiplomski studij završio je na Veleučilištu u Karlovcu. Zaposlen je 1. listopada 2018. u Splitu, u Odjelu za lovstvo, u svojstvu pripravnika.

Lovac i političar

Filipeti je kao pripravnik zaposlen točno 25 dana nakon što je Jakupčić uputio poruku Miliću. Inače, Filipeti je bio i političar i to dok je gradonačelnik Makarske bio Marko Ožić Bebek (HDZ) pa je u Gradsko vijeće dospio kao vijećnik Hrvatske čiste stranke prava i to kao zamjenski pravaški vijećnik čime su pravaši ojačali HDZ-ovu većinu.

Filipeti je od 2012. do 2016. bio član Upravnog vijeća JU Gradski sportski centar i to kao predstavnik Grada, a na sjednicama Vijeća kao vijećnik se nije baš isticao. S Filipetijem smo pokušali stupiti u kontakt, ali nažalost, nije nam se javio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:12