KATALOG UČINJENOG

Milanovićeva inventura prvih 100 dana Vlade: Ministri, dostavite mi sve što ste radili da ne ispadne kako samo kadroviramo

ZAGREB - Premijer Milanović od ministara je zatražio da mu do danas na stol dostave popis svega što radili i napravili u prvih 100 dana mandata.

Potvrdilo nam je to nekoliko članova Vlade uz obrazloženje da će od prikupljenih podataka napraviti izvješće koje će, de facto, biti katalog učinjenoga. Ideja je dokazati da prvih 100 dana Vlada nije koristila samo za kadroviranje, prilagodbu i snalaženje već da su kao uigrani tim od prvog dana ozbiljno radili.

Povijesni proračun

Na popisu će se sigurno naći smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje za dva postotna poena, ali i povećanje PDV-a sa 23 na 25 posto te uvođenje 10-postotne međustope na ulja, šećer i dječju hranu. Tu je i promjena razreda poreza na dohodak te povećanje osobnog odbitka sa 1800 na 2200 kuna, kako bi se dodatno rasteretilo najmanje plaće te plaće roditelja s više djece. Uveden je i porez na dohodak od kapitala kojim se oporezuju dividende po stopi od 12 posto, dok su mali dioničari tog poreza oslobođeni.

Izglasali su proračun, koji je prvi put u povijesti RH u apsolutnom broju manji nego prethodni i to za 3,4 milijarde kuna. Oporba ga je ocijenila nerealnim, tvrde kako su rashodovne stavke podcijenjene, a prihodovne precijenjene. No, iz Ministarstva financija ovih se dana moglo čuti da se državna blagajna puni bolje od očekivanoga: do 16. ožujka proračun je uprihodio za 6,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Navodno je to rezultat najave da će se na internetskim stranicama objaviti imena poreznih dužnika.

Sve ove mjere zaslužne su što Hrvatskoj, unatoč ozbiljnim namjerama kreditni rejting nije pao u "junk" kategoriju. Istvoremeno, vladajući su nas zadužili za još 13,4 milijarde kuna, a već se potiho najavljuje i rebalans sredinom godine.

Tri skandala i prosvjedi

Iako s njima nema pretjerano veze, Vladi se u prvih 100 dana dogodio rast nezaposlenosti veći od 35.000 novih imena na burzi kao posljedica grijeha iz mandata prethodne Vlade. Istovremeno su u javna poduzeća zaposlili 300 svojih kadrova, a ministrima omogućili da kabinete "podebljaju" s ljudima koji će biti zaposleni do isteka njihovih mandata.

Imali su i tri skandala s imenovanjima: kad su pravomoćno osuđenog Srećka Ferečaka imenovali za predsjednika NO Janafa, kad su opozvali zamjenika ministra prometa Vladimira Ferdeljija nakon što je javno kritizirao Vladu, te imenovanje Zlatka Koračevića za predsjednika Uprave HEP-a, iako nikada nije radio u energetskom sektoru.

Oporba se bavi sobom

U prvim mjesecima, imali su i prve prosvjede, od nezadovoljnih radnika do mljekara koji su prolijevali mlijeko, blokirali ceste i pokušali se probiti na Markov trg, što je spriječila policija. No, Vlada je donijela odluku po kojoj se na Markovu trgu ubuduće može prosvjedovati: 1500 prosvjednika od 8 do 22 sata, na prostoru 10 metara od Vlade, Sabora i Ustavnog suda.

Iako su vukli i vrlo nepopularne poteze, vladajućoj Kukuriku koaliciji rejting nije značajno pao. Možda upravo zato jer se najveća oporbena stranaka bavi sobom a ne državom i vladajućima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:53