KRIZA GA PRISILILA DA SMANJI ŽELJENU CIJENU

Milanović uspio prodati stan nakon 1280 dana, ali tek kad mu je spustio cijenu za 90.000 eura

Sav novac koji je dobio od prodaje predsjednik Vlade je odmah ‘ulio’ u otplatu kredita

Nakon duge tri i pol godine predsjednik Vlade Zoran Milanović konačno je prodao “stari” obiteljski stan. Za 130 četvornih metara na zagrebačkom Bijeniku premijer je, prema informacijama Jutranjeg, dobio 170.000 eura. Milanović je, dakle, stan izgrađen u elitnijem dijelu grada i smješten u urbanoj vili, prodao za 1300 eura po metru četvornom.

U istom dijelu grada, a sudeći po ponudi u katalozima nekretnina, slični se stanovi prodaju po cijeni od 1450 do 2000 eura za kvadrat. I premijera Milanovića kriza je, očito, prisilila da smanji cijenu u odnosu na onu za koju je isprva vjerovao.

U svojoj najnovijoj imovinskoj kartici, koju je predao na početku premijerskog mandata, i sam je naveo da je tržišna vrijednost stana na Bijeniku oko 2000 eura za četvorni metar.

Sav novac koji je dobio od prodaje Milanović je odmah ‘ulio’ u otplatu kredita, koji je koncem 2008. podigao u komercijanoj banci, radi kupnje novog stana u središtu Zagreba. U protekle tri i pol godine premijer je ratu tog kredita plaćao čak 12.000 kuna na mjesec. Sada je rata značajno manja: oko 5 tisuća kuna mjesečno.

Predsjednik SDP-a, podsjetimo, u studenom 2008. godine u Erste banci podigao je kredit od 290.000 eura za kupnju stana u Krajiškoj u kojem sada živi sa suprugom i dvoje djece. Novi dvoetažni stan od 127 kvadrata kupio je od tadašnjeg šefa Croatia osiguranja Hrvoja Vojkovića za cijenu od 250.000 eura. Vojković je stan prodavao preko oglasa i Milanovićeva je supruga shvatila tko je vlasnik tek kada je pogledala stan. U Erste banci su, nakon informacija da je Milanovićev kredit odobren uz stanovite pogodnost, objasnili da “zadržavaju diskrecijsko pravo donijeti odluku koja predstavlja iznimku u odnosu na standardna pravila, pa tako i u slučajevima kada krajnje dospijeće kredita podrazumijeva životnu dob veću od one predviđene standardnim pravilima”.

Kad je Milanović stambenim kreditom kupio stan u Krajiškoj, namjeravao je prodati stan u kojem su do tada živjeli te vratiti veći dio kredita. No nikako nije uspijevao prodati stan na Bijeniku, koji nije opterećen kreditom jer su ga Milanovići stekli nasljedstvom i ušteđevinom.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:33