PITANJA GRAĐANA

Milanović: Prvi rezultati doći će krajem godine. Ali ne u rastu plaća i standarda. To nije realno

Premijer je uživo odgovarao na pitanja građana postavljena na Facebooku, Twitteru i YouTubeu

NOVO 11:37 >>> Premijer Zoran Milanović nešto više od sat vremena odgovarao je video prijenosom uživo na direktna pitanja građana, postavljana putem Facebooka, Twittera i YouTubea.

Milanović je tako odgovarao i na škakljiva pitanja vezana uz gospodarstvo, obrazovanje, državnu upravu, odnose sa BiH, ugovor s Vatikanom i mnoga druga.

Govoreći o tome kada će se početi vidjeti prvi konkretni rezultati u gospodarstvu, Milanović je odgovorio da će se prvi rezultati vidjeti do kraja godine.

- No očekivanje rezultata u vidu rasta standarda i rasta plaća nije realno, to treba reći, rekao je Milanović.

Upitan hoće li i može li država utjecati na banke da smanje kamatne stope, Milanović je objasnio da su kamatne stope posljedica kreditnog rejtinga, koji se može poboljšati samo tako da se Vlada, odnosno država pokaže kao pouzdan partner.

Govoreći o statusu Hrvata u BiH, Milanović je objasnio da je on zainteresiran za razgovor o statusu Hrvata koji će učvrstiti dojam da je i to njihova domovina.

- BiH je država koja počiva na partnerstvu tri naroda. Hrvati su možda ekonomski najvitalniji, ali su brojčano najmanji. Mogu se boriti jedino svojim glasom, rekao je Milanović.

Što se tiče zakona o prebivalištu, Milanović smatra da od danjašnje verzije zakona ne profitira nitko, ni HDZ ni SDP. Prema Milanoviću, najveća šteta je da u Hrvatskoj vlada jedan osjećaj pravne nesigurnosti koji može i obeshrabriti potencijalne investitore.

Na pitanje kada će popis stanovništa i gdje je zapeo, Milanović je uz smijeh odgovorio da se i Vlada to pita, no da još nisu stigli istražiti razloge čekanja.

- Tražiti ćemo pojašnjenje. Nije normalno da nešto na što je potrošeno toliko novaca stoji u ladicama. Ne kažem da je kriv zavod za statistiku, možda njima nisu osigurana sredstva, vidjeti ćemo, rekao je premijer.

Odgovarajući na pitanje o ugovoru s Vatikanom, Milanović je naglasio da se svi ugovori mogu raskinuti osim ugovora koji određuju granice.

- Ugovor s Vatikanom je sklopljen prije više od desetljeća, ima nekih nedostataka. Međutim, dugoročni odnosi se baziraju na nekoj vrsti povjerenja.

Evo u krizi se Katolička crkva prošle godine odrekla 50 milijuna kuna državnih plasmana. Ovi napadi na katoličku crkvu kod donošenja proračuna su bili pretjerani. To je čini se najsporniji dio. S druge strane država je dužna naknadu imovine katoličkoj crkvi. Tu se proteklih godina baš i nismo makli s mjesta, rekao je Milanović.

Vezano uz prava homoseksualnih osoba, poput uvođenja istospolnih zajednica ili brakova, Milanović je naglasio da se davanjem takvih prava nikome drugome ne oduzimaju prava, već se jednom širem krugu ljudi daje pravna sigurnost.

- Nitko nije homoseksualac da bi svojoj okolini pakostio. Određene socijalne barijere postoje, mi ih nećemo uklanjati na silu, ali pogledajte kakve propise donose države koje su najnaprednije na svijetu, rekao je.

Upitan zašto se najavljuje prodaja poduzeća u državnom vlasništvu koja dobro posluju, Milanović je objasnio kao postoje strateški resursi, poput šuma, voda, HEP-a, JANAFA i ACI marina, koji nikad neće biti na prodaju. No, s druge strane, postoje firme koje jednostavno ne mogu napredovati bez dodatnih ulaganja, čija proizvodnja ne bi bila profitabilna na dugi rok bez investicija koje si država jednostavno ne može priuštiti. Milanović stoga smatra da je bolje otvoriti takve tvrtke, poput Petrokemije, stranom i domaćem kapitalu nego dopustiti da se ponovi priča sa brodogradilištima.

- Zadnji cilj je popunjavanje proračuna - zadnji, za to neće biti prodana niti jedna dionica. Novih investicija stranog ili domaćeg kapitala se ne treba plašiti. Država ne može biti sponzor svemu. Da su sve banke hrvatske, opet je pitanje bi li te banke imale dovoljno kapitala, i bi li te banke izbjegle krizu, i bi li se bile u stanju zaduživati išta jeftinije na međunarodnom tržištu, rekao je Milanović.

Upitan da navede tri projekta koje Vlada misli završiti u sljedeće 2 godine, Milanović navodi dva najvažnija - željeznice i energetiku.

- Hrvatskoj treba suvremeneni željeznički koridor koji će od Rijeke prema sjeveru voditi modernu željeznicu. To neće biti gotovo za dvije godine, to je duži proces, ali želimo postići da se za dvije godine vidi da se to radi i da se planira završiti, rekao je.

- Drugi projekt je izgradnja termoelektrane Plomin tri. To je veliki projekt. To su dvije stvari ali to nije dovoljno, to je samo početak.

Odgovarajući na pitanje kada će netko konačno biti pravomoćno osuđen za privatizaciju i ratno profiterstvo, Milanović je istaknuo da se Hrvatska nalazi u jednom rijetkoj poziciji za koju ne postoje iskustva u drugim zemljama. Institut zastare postoji da bi se zaštitili građani, objašnjava Milanović, i još se ne zna koliko će ukidanje zastare za ratno profiterstvo omogučiti rješavanje slučajeva starih i preko 20 godina.

- Na sudovima i na odvjetništvu je da to vide i da to dokažu. Ono o čemu moramo vodit računa je pravna sigurnost. Vidjeti ćemo kako to funkcionira. Ja ne bi htio da se to pretvori u lov na vještice, već jednostavno u jedan sistematičan rad da se vidi koliko se nepravde na bilo koji način daju ispraviti, rekao je Milanović.

Zbog velikog interesa prijenos bio jako teško dostupan

Kako saznajemo velik interes za odgovore premijera Milanovića uzrokovao je veliko opterećenje zbog kojeg mnogi nisu mogli gledati odgovore uživo. Vlada je na svome Facebook profilu objavila sljedeću obavijest: "Premijer je odgovarao uživo putem video prijenosa. CARNet ima jedan od najbrižih pristupa prema internetu, međutim kako je video prijenos išao iz Banskih dvora zbog prevelikog interesa povremeno je dolazilo do prekida. Čim je uočen problem povećan je pristup prema internetu iz zgrade Vlade čime je problem otklonjen. Snimku očekujte uskoro."

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Povodom 100 dana Vlade premijera Zorana Milanovića, predsjednik Vlade uživo, putem video prijenosa, odgovara na pitanja građana postavljena na Facebooku, Twitteru i YouTube-u.

U prvih 28 sati od najave prijenosa građani su na vladinim društvenim stranicama postavili 1004 pitanja .

Prednost će imati kratka videopitanja, oko 15 sekundi, fotografije s pitanjima te izravna pisana pitanja.

Politička ispovijed premijera Milanovića u MAGAZINU Jutarnjeg lista: Lider mora donositi odluke, a ne drhtati za svoj rejting

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 22:54