VELIKI PREOKRET

Milanović prvi put postao popularniji od premijerke

U mjesec dana broj anketiranih koji misle da zemlja ide u pogrešnom smjeru narastao je za čak 10 posto i sada ih tako misli ukupno 73 posto
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Najnovije istraživanje agencije Ipsos/Puls za Novu TV pokazuje da je došlo do dramatičnog preokreta: šef SDP-a Zoran Milanović pretekao je po popularnosti premijerku Jadranku Kosor.

Time je, prvi put od imenovanja za predsjednicu hrvatske Vlade, Kosor pala na treće mjesto liste političara. Prvo je tradicionalno rezervirano za predsjednika države. Josipović je, zapravo, samo nastavio isti tren kao i njegov prethodnik Stjepan Mesić.

Prema spomenutom istraživanju šeficu Vlade i HDZ-a, u svibnju, podržava 45 posto ispitanika. To je za četiri posto slabiji rezultat od onoga Zorana Milanovića.

Šef oporbe, sada na drugom mjestu popularnosti hrvatskih političara, podržava 49 posto anketiranih. Razlika Milanović-Kosor nije posebno velika. Čelnik najjače oporbene stranke uobičajne dobiva između 40 i 50 posto podrške ispitanika.

Podigao je niz uhićenja

Za premijerku je alarmantan pad u posljednjih mjesec dana: podržava je 12 posto manje ispitanika (sa 57 na 45 posto). Kada se ista računica Kosoričine popularnosti protegne do siječnja 2010., prema istom anketaru, rezultat je ozbiljno loš. Premijerka je tada, prema istraživanju Ipsos/Pulsa, uživala podršku od 71 posto koju je zaslužila nakon isključenja Sanadera i skupine pučista iz vrha stranke.

U takav rejting šefice vlade treba dodati i niz uhićenja, pogotovo ono bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

No, sudeći po rezultatima kasnijih mjesečnih istraživanja popularnosti, premijerka unatoč tome ubrzano gubi podršku.

Slaba podrška javnosti

Javnost je sve manje impresionirana uhićenjima, a zabrinuta ozbiljnim gospodarskim problemima pogotovo rekordnom nezaposlenošću i općim padom životnog standarda. Šefica Vlade, u četiri mjeseca, izgubila je značajnih 26 posto podrške ispitanika. Za utjehu joj može biti činjenica da HDZ stoji relativno dobro. U svibnju imaju podršku 28 posto ispitanika. SDP je bolji samo za dva posto: podržava ih 30 posto ispitanika.

Slaba podrška javnosti Jadranki Kosor, uz stabilan rejting HDZ-a, mogao bi joj u budućnosti donijeti probleme oko pozicije u stranci.

No, sličan put naglog gubitka popularnosti prošlo je niz čelnika vladajućih stranaka u europskim zemljama koje su suočene s gospodarskom krizom.

U usporedbi rezultata istraživanja popularnosti lijeve i desne koalicije očitija je prednost ljevice. Razlika je osam posto u korist tzv. Milanovićeve ‘Kukuriku’ koalicije. Njih podržava 42 posto ispitanika a desni blok stranaka 33,8 posto.

Rekord nezadovoljnih

U HDZ-u i vladajućoj koaliciji trebali bi biti jako zabrinuti brojem ispitanika koji drže da zemlja ide u pogrešnom smjeru. U mjesec dana broj anketiranih koji tvrde da je opći dojam kako se zemlja kreće u krivom smjeru narastao je za deset posto.

Sa 63 posto iz travnja na 73 posto nezadovoljnih u proteklom mjesecu. Među njima je 56 posto glasača HDZ-a i 78 posto onih iz koalicijskog HSS-a. Od ispitanih glasača oporbenih stranaka 83 posto SDP-ovaca tvrdi to isto kao i 78 posto HNS-ovaca.

Da je smjer dobar izjasnilo se 17 a ne zna njih 11 posto. Rekordan broj nezadovoljnih, 80 posto, izmjeren je srpnju 2009..

Josipović je od travnja pao za sedam posto

Prvo mjesto u anketi popularnosti političara redovito je rezervirano za predsjednika države. Ivo Josipović, prema Crobarometru, u svibnju je bilježio 77 posto podrške anketiranih. U travnju je bio na visokih 84 posto podrške ispitanika što je pad popularnosti od sedam posto. Očito se dijelu njegovih birača , sklonih HDZ-u, nije se svidjela svađa s premijerkom oko BiH i njegove izjave tijekom posjete Sarajevu. Odluke i poteze Vlade RH uglavnom ne odobrava 57 posto ( za travanj 47 posto) anketiranih, a uglavnom ih odobrava 27 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 03:41