ZOVE GA NA SASTANAK

Milanović pisao Plenkoviću: ‘Nezainteresirani ste za suradnju u vanjskoj politici, a na to nas obvezuje Ustav‘

Predsjednik tvrdi da premijer još nije odgovorio na njegov poziv niti je ‘na bilo koji način pokazao interes za suradnju‘

Zoran Milanović i Andrej Plenković

 Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović početkom rujna poslao je pismo premijeru Andreju Plenkoviću kojim ga je pozvao na usuglašavanje vanjske politike jer ih na "suradnju obvezuje Ustav", no nije dobio odgovor, objavio je u utorak Ured predsjednika.

Milanović je 9. rujna poslao pismo premijeru i pozvao ga na sastanak zbog namjere Vlade da osnuje nova diplomatska i konzularna predstavništva u svijetu "bez ikakvog prethodnog dogovora i usuglašavanja s predsjednikom".

"Vaš pristup, prema kojem bi se uloga predsjednika svodila na bespogovorno prihvaćanje svih vladinih prijedloga bez da se o njima može i razgovarati, suprotan je i Ustavu i interesu Hrvatske te ga neću prihvatiti kako sad tako ni ubuduće", napisao je Milanović u pismu.

"Vanjska politika Hrvatske nije stranačka stvar, već zajednički interes svih naših građana za čije su kreiranje i provedbu po Ustavu zajednički zaduženi i Vlada i predsjednik", dodao je.

Predsjednik tvrdi da Plenković još nije odgovorio na njegov poziv niti je "na bilo koji način pokazao interes za suradnju".

Milanović je pojasnio da mu u posljednje vrijeme stižu prijedlozi Vlade o osnivanju diplomatskih i konzularnih predstavništava Hrvatske sa zahtjevom da ih potpiše, a da nisu obrazloženi. Također smatra da treba preispitati postojeću mrežu diplomatskih i konzularnih ureda te utvrditi jesu li opravdani.

"Tek nakon toga možemo razgovarati o potrebama daljnjeg širenja mreže diplomatskih i konzularnih predstavništava, a potom i o konkretnim mjestima. To su strateške odluke koje traže promišljanje i detaljnu raščlambu, dakako prije njihovog donošenja, kao i međusobnu konzultaciju i dogovor", rekao je Milanović.

Naglasio je kako činjenica da su svim šefovima diplomatskih misija i konzularnih ureda istekli četverogodišnji mandati te da neke već godinama nemaju šefove "negativno utječe ne samo na kvalitetu rada hrvatske diplomatsko-konzularne mreže, već i na funkcioniranje hrvatske službe vanjskih poslova u cjelini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 17:55