PREMIJER U BARANJI

MILANOVIĆ OTVORIO LATERALNI KANAL 'Fraze o zajedništvu su lijepe, ali nas zanima EU novac'

 Vlado Kos / Cropix

Lateralni kanal Kneževi Vinogradi-Zmajevac u dužini od 12,3 kilometara, u čiju su izgradnju Hrvatske vode uložile 102 milijuna kuna, otvoren je u ponedjeljak kod baranjskog mjesta Zmajevac, u nazočnosti predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

Funkcija tog višenamjenskoga infrastrukturnog objekta je zaštita od štetnog djelovanja voda te osiguranje potrebnih količina vode za navodnjavanje 5.500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Kanal obuhvaća i reverzibilnu crpnu stanicu, šest 6 ustava i šest sifona, vodnu stepenicu i četiri mosta, a gradnja je započela je 2013. godine.

Premijer Milanović je rekao kako se u mandatu ove Vlade u režim navodnjavanja planira staviti dodatnih 12 tisuća hektara površina, što je, dodao je, i dalje malo, a ovaj projekt je primjer kako bi trebala izgledati intenzivnija poljoprivreda, na kojoj radi manji broj ljudi ali zarađuje više novaca.

Istaknuo je kako je cilj da ovakve projekte ubuduće financiramo, koliko god je to više moguće, iz fondova Europske unije.

Velike fraze o zajedništvu i europskoj ideji su lijepe, ali mi smo dugo čekali na članstvo u EU i sada nas, osim zajedništva, zanima i novac te dobri projekti, poručio je premijer Milanović dodavši kako tek onda "ova cijela priča ima smisla i zaokružena je".

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako je izgradnja lateralnog kanala odličan projekt i pokazatelj na koji način se poljoprivrednoj proizvodnji može osigurati dodana vrijednost i dodatni prihod.

Ocijenio je kako je riječ o projektu koji pokazuje značaj ulaganja u sustave navodnjavanja, dodavši da je u protekle četiri godine u Osječko-baranjskoj županiji uloženo u projekte vodno-komunalnog sektora oko 778 milijuna kuna.

Generalni direktor "Hrvatskih voda" Ivica Plišić smatra kako realizacijom ovakvih projekata više neće biti upitno osiguranje dostatnih količina vode za navodnjavanje poljoprivrednih površina u sušnim mjesecima. Tvrtka je, ocijenio je Plišić, pokazala da organizacijski i stručno može odgovoriti zahtjevnim tehnološkim rješenjima, koja su u skladu s europskim standardima. '

Bez komentara Karamarkove izjave: 'To bi bilo nedostojno'

ZMAJEVAC - Kritike šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koji se putem Facebooka obrušio na Vladu i premijera Zorana Milanovića jer nisu došli u Sarajevo na susret sa papom Franjom, predsjednik Vlade nije želio posebno komentirati, već je dao izjavu o tome što misli o Papinom posjeti BiH u smislu hrvatskog naroda u susjednoj državi.

- Papa Franjo je unio jedan novi, zdrav, drukčiji vjetar u Katoličku crkvu. Njegov posjet BiH i Sarajevu je značajan, on je za posjet i pastoral odabrao samo Sarajevo kao glavni grad BiH, a vi znate kakvo je moje stajalište o BiH kao održivoj državi u kojoj hrvatski narod predstavlja jedan od tri konstitutivna naroda i mora imati jednaka prava. Ne kao fol, nego zaista jednaka prava. Prije mjesec i pol dana pisao sam državnom tajniku Vatikana i predložio sam da se Papa obrati Hrvatima u smislu da ostanu u BiH, da tamo grade dom te da ne bi bilo loše da se simbolički posjetom jednom od povijesnih katoličkih samostana u srednjoj Bosni - Kreševu, Fojnici, Kraljevoj Sutjesci..., koji su čuvali zapadno kršćanstvo u BiH kroz stoljeća na takav način da jedan dodatni impuls. To nije napravljeno. Ne uzlazim u razloge zašto, ali smatram da bi bilo dobro zbog Hrvata. I to je način na koji ja razmišljam o svom i našem narodu i nastojim biti s njima, a ne samo od izbora do izbora i to je moj komentar. Drugo neću komentirati. To je nedostojno - rekao je Milanović. (Nikola Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:00