‘VRLO OPASNO ORUŽJE‘

Milanović o presudi HDZ-u: ‘Tajming je neobičan, kao da ih je netko ucjenjivao‘

Zabrinjavajuć je svaki pojedinačni slučaj, ali to ne znači da treba poduzimati mjere, rekao je predsjednik
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović razgovarao je s novinarima nakon svečane akademije u povodu 30. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Komentirao je među ostalim otkrića o konzumaciji kokaina među pripadnicima najelitinije Hrvatske vojske - Zapovjedništvo specijalnih snaga. U dva mjeseca petorica pripadnika bila su pozitivna na kokain.

- Neću tražiti testiranje u cijeloj postrojbi. Bilo je nekih propusta ali to je razriješeno. Idemo dalje. Da testiramo sve vojnike? Što je sljedeće? Sve učenike? Otkud vojnicima droga? Pa kupili su ju na crnom tržištu. To je barem jasno. To premijeru nije jasno? Sad je pitanje je li itko od vojnika bio dio tog lanca ili su samo kupili. Obavještajna agencija se bavi težim stvarima, a ako naleti na nešto ovakvo onda se to riješi.

- Tražite široke provjere kako se to radi. Ako sam vam odgovorio ne, koji dio mog odgovora ne razumijete. Ne dolazi u obzir da sve vojnike testiram na opijate. Zabrinjavajuć je svaki pojedinačni slučaj, ali to ne znači da treba poduzimati mjere. Recite mi kada sam u karijeri bio za zataškavanje, rekao je odgovarajući na pitanje novinare planira li sve vojnike testirati na kokain.

Pitali su ga novinari i za sinoćnju akciju oporbe u Sabboru kada su opstruirali raspravu o glavnom ravnatelju HRT-a

- Ne znam je li izabran ravnatelj HRT-a... a zašto su prosvjedovali? Procedura je važna. Zadnji ravnatelj završio je u zatvoru. On je bio izbor HDZ-a. Dolazimo do one crte koja bi trebala biti povučena u betonu, a to je utjecaj HDZ-a u politici. U tome je sjeme nesporazuma i zla u HDZ-u. Nitko se ne bori za HRT zbog emisije o poljoprivredi, već zbog dnevne politike.

Građani su itekako informirani, to govorim već pet godina. Nisam čuo nikoga da je ustao i rekao "ne, niste u pravu, HRT se mora baviti dnevnom politikom.". Tu dolazi do pristranosti i autocenzure. Komercijalna televizija je takva da se zna tko joj je vlasnik, rekao je.

Komentirao je i intervenciju Vlade u cijene goriva.

- To nas puno košta. Država će se odreći nekih stvari. Ne možemo regulirati cijenu nafte, ali možemo regulirati proračun. Nadam se da će se to smiriti i da će cijene pasti. Treba planirati dugoročno, a onaj tko vodi državu mora razmišljati samo o sebi, a tek onda o susjedima. Treba biti osiguran za kišne dane. Oni koji su o tome razmišljali imaju toplu kuću, a oni koji ne hladne prste, poručio je.

Upitan da komentira izjavu premijera Plenkovića da je presuda dokaz da pravosuđe nije HDZ-ovo, Milanović je odgovorio:

- Tajming je neobičan. Kao da ih je netko ucjenjivao. Naravno da nije cijelo pravosuđe HDZ-ovo. Presuda je očito napisana ranije, to je jasno kao suza. Čuvana je u otpremi i dan-dva prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda je objavljena. Netko je donio tu odluku, pretpostavljam da nije kotlovničar, nego osoba koja vodi Sud. Treba pitati s kojim motivima i zašto nije objavljena pred dva mjeseca. Ne znam jesu li to stvari u diskreciji predsjednika Suda, ali ako jesu, to je vrlo opasno oružje i jako, jako učinkoviti alat manipulacije, rekao je, a prenosi N1.

Što se odluke Vrhovnog suda oko HDZ-a tiče, Milanović je rekao da bi on u tom slučaju bio revoltiran.

- Kako je to u Plenkovićevom svijetu moguće? Treba pročitati presudu. Sud je potvrdio gotovo sve, osim kod jedne osobe koju je oslobodio. Malo su preinačili kaznu. Zanimljiva je Plenkovićeva logika. Plenković je učinio sve da im podilazi. Vidite kako se to ne isplati. To je zabrinjavajuće. Napišeš presudu pa je držiš u podsuknji. To su ozbiljne stvari, rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:07