VELIKA OČEKIVANJA

MILANOVIĆ 'Ne mogu vam otkriti detalje' JANŠA 'Hoćemo li podržati dogovor? Hm...'

Maribor, 150512.Nakon polaganja vijenaca ispred spomenika nevinim zrtvama kriznog puta u Teznom, premijer Zoran Milanovic sastao se sa slovenskim kolegom Janezom Jansom. Pretpostavlja se da su razgovarali o otvorenim problemima izmedju dvije zemlje. Na slici: izjave nakon sastanka - Zoran Milanovic i Janez JansaFoto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović odbio je u četvrtak u Bruxellesu govoriti o sadržaju razgovora o pitanju prenesene štednje Ljubljanske banke, ali je izrazio optimizam u pogledu postizanja dogovora o tom pitanju.

"Ne mogu biti konkretan u interesu uspjeha procesa. Ovo pripremamo danima. Još uvijek nismo definitivno dogovorili, ali idemo prema tome da jedna i druga strana budu umjereno zadovoljne koliko je to moguće", izjavio je premijer Milanović, odgovarajući na pitanje može li nešto konkretnije reći o sadržaju dogovora koji je u srijedu navečer postignut u Otočcu ob Krki između ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije.

Milanović je izjavu novinarima dao po dolasku na summit čelnika EU-a, koji počinje u četvrtak predvečer u Bruxellesu.

"Ne mogu ulaziti u detalje. Mogu reći da mi od početka igramo transparentno, da se držimo pravila i onoga što smo preuzeli na sebe, a ne želimo optuživati i upirati prstom u drugu stranu. Svatko od nas je preuzeo određene obveze, proces je došao u jedan zastoj i bilo bi loše i za Hrvatsku i Sloveniju da se ne završi", rekao je Milanović. "O tome razgovaramo i vjerujemo da ćemo doći do rješenja, moramo doći", istaknuo je hrvatski premijer.

Milanović je potvrdio da će o tome razgovarati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, koji također sudjeluje na summitu EU-a.

"I hrvatski i slovenski interesi su veliki, ovo stvarno predugo traje. Sve druge države su ili završile ili su pri kraju postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora", rekao je premijer Milanović.

Upitan je li i on bio u neprestanom kontaktu s Vesnom Pusić, kao što je Janša bio s Karlom Erjavcem, Milanović je odgovorio: "A što vi mislite da ministar vanjskih poslova može ići bilo gdje bez prethodne suglasnosti Vlade?"

Na pitanje hoće li o tom dogovoru odlučivati vlada, hoće li o tome razgovarati s predsjednikom, s oporbom u Saboru, Milanović je rekao da je to ingerencija vlade.

Istaknuo je da je neriješeno pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke puno koštalo i jednu i drugu stranu. "Hrvatsku to košta zato što smo isplatili štediše, koji su dobili manje, hrvatska država je izgubila, a koliko je Slovenija izgubila neka o tome govore prijatelji iz Slovenije. Mislim da je izgubila tržište na kojem je prije 20 godina postojalo povjerenje, a danas ga više nema, a bez povjerenja nema posla. Dakle, izgubili su svi", rekao je Milanović.

Rekao je da optimist u vezi s ulaskom Hrvatske 1. srpnja ove godine, kako je i predviđeno.

Novinarima se prije sastanka obratio i slovenski premijer Janša.

- Tražit ću dodatne detalje o sporazumu. S Milanovićem moram razgovarati i odagnati još neke nejasnoće. Hoće li Vlada podržati dogovor? Moramo vidjeti, ali još je rano reći, poručio je Janša uoči susreta s hrvatskim kolegom, javlja RTL.

- U interesu je Slovenije da Hrvatska uđe u EU s ovim ljetom. Od toga ćemo svi imati koristi: i Hrvatska i Slovenija i EU. Ali je do tog koraka još nekoliko prepreka i mislim da ćemo ih u idućih nekoliko tjedana ili mjeseci uspješno savladati, izjavio je slovenski premijer.

- Prijedlog još proučavamo. Potrebno ga je u cijelosti još draftirati. Radi se o okviru koji može biti obećavajući i očekujem da ćemo s predjsednikom hrvatske Vlade gospodinom Milanovićem danas ili sutra odgrnuti još neke zavjese oko samog sadržaja. A onda sve zavisi od unutarnje procedure u obje države kako brzo će teći postupci. Hoće li Vlada podržati dogovor? Moramo vidjeti, ali još je rano reći, poručio je Janša uoči susreta s hrvatskim kolegom, a prenosi RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:43