KANDIDATURA

Milanović najavio da ide po novi mandat, u dvije rečenice objasnio zašto želi ostati predsjednik

‘Ponovno se kandidiram. Imam najviše znanja i iskustva od svih mogućih kandidata, a iako to nije uvijek presudno, to su moji aduti s kojima krećem na put prema drugom mandatu‘

Zoran Milanović

 Josip Bandic/Cropix

Aktualnog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića pitali su hoće li se kandidirati za novi mandat na Pantovčaku na što je on vrlo kratko odgovorio potvrdno.

- Očekujem podršku SDP-a, trebat će mi. Iz organizacijskih razloga, da me ne pokradu, rekao je Milanović.

- Pitali ste kad ću je objaviti, evo sad. Imam najviše znanja i iskustva od svih mogućih kandidata, ali to ne mora biti presudno. To su moji aduti, bio je kratak Milanović.

Nakon izjave medijima, Milanović je kandidaturu najavio i na svom Facebooku. U kratkoj objavi objasnio je zašto ide po novi mandat.

- Ponovno se kandidiram za Predsjednika Republike Hrvatske. Imam najviše znanja i iskustva od svih mogućih kandidata, a iako to nije uvijek presudno, to su moji aduti s kojima krećem na put prema drugom mandatu - rekao je Milanović.

Vrlo brzo stigle su i prve reakcije.

Arsen Bauk (SDP) kratko je kazao kako smatra da Zoran Milanović treba ići u još jednu utrku za predsjednika Republike.

- Moju potporu ima, a vjerojatno će imati i potporu SDP-a. To je nešto što je poznato koliko je poznato da je danas srijeda, poručio je.

- Nećemo podržati Milanovića kao predsjedničkog kandidata. Jasno smo rekli da ćemo imati svog kandidata ili kandidatkinju. Još uvijek ne znamo tko je to, o tome ćemo odlučiti u našim unutarstranačkim procesima, a kada ćemo odlučiti o tome, ima još vremena, kazala je novinarima u Saboru Ivana Kekin (Možemo!).

U stranci, istaknula je, imaju hrpu super ljudi i čekaju ih slatke muke da svi zajedno odaberu tko je najbolji da ide u predsjedničku utrku i uvjerena je da će imati sjajnog kandidata ili kandidatkinju.

Upitana smatra li da će Milanoviću smetnja na izborima biti događanja u kampanji za parlamentarne izbore, kazala je da ankete pokazuju da mu popularnost ne pada. S druge strane, dodaje, predsjednicima Republike je uvijek visoka popularnost, pa smo imali predsjednike s visokom popularnošću koji su ipak izgubili izbore. Na građanima je da procijene treba li honorirati njegove poteze u kampanji za parlamentarne izbore ili ne, poručila je.

Osvrnula se i na činjenicu da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet protiv Milanovića jer je vodio suprugu na utakmicu u Njemačku, kao što je prethodno i protiv predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića jer je poveo sina, kazavši da je shvatila da su hrvatski građani vrlo često suočeni s time da postoje ‘jednaki i jednakiji‘ u našem društvu.

- Ne samo da ih gledamo kako na naš račun idu finim avionima i odsjedaju u finim hotelima nego nam se to još prodaje kao čin ultimativnog domoljublja i govori se da tko to propituje, ne voli hrvatsku reprezentaciju, a tko ne voli nju, ne voli ni hrvatsku državu. U svemu tome treba biti primjeren i svi skupa bi mogli biti malo skromniji, istaknula je.

Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je da je Milanović na prošlim izborima bio kandidat SDP-a i ljevice, a vjerojatno će biti i na predstojećima. On ne dolazi iz istog političkog spektra na kojem je Most tako da nema govora o tome da ga podržimo, izjavio je.

- Most je među prvih pet stranaka, vrlo smo blizu trećem mjestu, i razmišljat ćemo o svom kandidatu. Ozbiljno ćemo razmisliti koga kandidirati, koga podržati jer su predsjednički izbori ujedno prilika za predstavljanje naših politika i vrijednosti za koje se zalažem”, ocijenio je.

Grmoja je rekao da će o Milanoviću, koji je htio biti premijerski kandidat SDP-a što mu je onemogućio Ustavni sud, odlučiti birači koji će se izjasniti o onome što je govorio i radio. Nije mu sporan odlazak Milanovića sa suprugom na utakmicu jer, kaže, sva vodstva država idu gledati utakmice svojih reprezentacija, a obično s njima idu njihovi najbliži.

Zastupnik bošnjačke manjine Armin Hodžić, koji je dio vladajuće koalicije, uvjeren je da 99 posto bošnjačke manjine neće podržati Milanovićevu kandidaturu.

- Na zadnjim predsjedničkim izborima Zoran Milanović je imao veliku podršku bošnjačke nacionalne manjine, međutim, u svom mandatu kroz istupe o Srebrenici i općenito o odnosima u BiH, to je povjerenje debelo izgubio, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 17:31