SUKOB

Milanović ljut na Bernardića zbog napada na Bandića

Iz Ureda premijera urgirali su da se ne otvaraju sukobi dok se prikupljaju potpisi
 Darko Tomas / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ni jučer nije želio otkriti kojoj će se koaliciji njegova dva zastupnika prikloniti oko sastavljanja nove Vlade.

- Želim da se ova trakavica okonča - rekao je Bandić i još jednom ponovio da problem mogu riješiti “razum Zorana Milanovića, širina Tomislava Karamarka i iskustvo Bože Petrova”.

Najavio je da će potporu mogućoj Vladi moći dati tek kad vidi koji će ljudi biti predloženi da provedu reforme.

Prema nekim njegovim bliskim suradnicima, Bandić nikome nije ništa potpisao, ali je dao ruku potpore Karamarku, a taj stisak je znatno čvršći nakon što je u petak podignuta optužnica za aferu Agram.

Postupio drugačije

Ipak, potpis bi mogao dati nakon 22. prosinca, kad vijećnici Gradske skupštine trebaju izglasati proračun Grada Zagreba koji za 2016. iznosi 6,85 milijardi kuna.

Kako bi se proračun mogao izglasati, Bandić treba podršku vijećnika HDZ-a ili SDP-a koji su opozicija u Zagrebu. Moguće je da ga podrži i klub HSLS - HSS koji broji 7 vijećnika. Bandić trenutačno ima podršku 19 zastupnika, 16 svojih i 3 zastupnika Umirovljenika.

S druge strane, i HDZ i SDP za formiranje vlasti na razini države trebaju glasove Bandićevih saborskih zastupnika Miodraga Deme i Sandre Perković, a to je razlog zašto hadezeovci nisu na sjednici, koja je održana 1. prosinca, uputili niti jedno pitanje Bandiću.

Zato je Bandića žestoko napao Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a, i to, prema informacijama iz Vlade, unatoč Milanovićevu upozorenju da se suzdrži.

Bernardića je nazvao šef premijerova ureda Tomislav Saucha i urgirao da SDP-ovci ne otvaraju nove sukobe tijekom prikupljanja potpisa za sastavljanje Vlade, međutim, Bernardić je postupio potpuno drukčije.

Obećanje Prgometu

Bernardić se očigledno nije želio povući jer je ranije optužio Bandića da zbog načina na koji vodi glavni grad države prihodi Zagreba stagniraju ili padaju, a zaduženja rastu, kao i da u novom proračunu za 2016. nema ni javnih niti privatnih investicija. Osim toga, kažu njegovi bliski suradnici, zasmetali su mu i napisi da je Milanović obećao Prgometu potporu za gradonačelničke izbore 2017. te kako su još svježa sjećanja na prošle lokalne izbore kad je, umjesto Bernardića, SDP-ov kandidat postao Rajko Ostojić.

- Laž je da nas je netko zvao i govorio kako da se ponašamo na prošloj sjednici. Mi nećemo podržati Bandićev proračun, bez obzira na događanja na nacionalnoj razini - jasni su jučer bili zagrebački SDP-ovci iz Gradske skupštine.

Zagrebački proračun za 2016. mogao bi pasti samo ako bi protiv glasali i HDZ i SDP. Takvu suradnju već su imali u listopadu kad nisu prihvatili rebalans proračuna za ovu godinu. No, tada je trajala predizborna kampanja u kojoj su se pokazivali mišići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:58