OFENZIVA ŠEFA SDP-a

MILANOVIĆ IMA PLAN 22! Globus ekskluzivno otkriva 22 poteza koje će povući kako bi zadržao vlast

 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - U politici ništa nije slučajno pa tako ni ofenziva pokušaja vraćanja povjere­nja birača koju je pokrenula Vlada Zorana Milanovića. Tri godine čistili smo sve što je HDZ napravio Hrvatskoj, a to je bila katastrofa u svim segmentima. Prije otprilike godinu dana znali smo da smo na dobrom putu i da će rezultati postati vidljivi, pod uvjetom da koalicija ne pukne pod pritiskom nezadovoljne javnosti. Vidite da smo izdržali i sada trebamo kapitalizirati dosadašnji rad – rekao mi je jedan od najutjecajnijih članova Kukuriku-koalicije s kojim sam ovog ponedjeljka razgovarao o pripremama SDP-a i koalicijskih partnera za parlamentarne izbore.

Ni formalno ni neformalno još nije počela kampanja, međutim u najužem krugu suradnika Zorana Milanovića – a ovdje spada najviše četvero ili petero ljudi - već se prilično precizno znaju potezi na kojima će se bazirati predstojeća bitka za ostanak na vlasti.

U najkraćim crtama te dvije ključne točke za SDP su ekonomski napredak uz brigu o siromašnijim građanima te borba protiv ksenofobije i radikalnog konzervativizma - zaključujem iz razgovora s nekoliko osoba iz premijerova okruženja.

Oni doslovno redom, za razliku otprije nekoliko mjeseci, sada ostavljaju optimističan dojam. Kao da je riječ o nekim drugim ljudima, a ne onim istim koji su u razovorima koje smo vodili prošle jeseni zabrinuto okretali glavama i uglavnom govorili "biti će teško" i "ništa nam ne ide u prilog." A kad je Ivo Josipović 11. siječnja poražen od Kolinde Grabar Kitarović djelovali su kao da je stigla apokalipsa.

Nepunih mjesec dana kasnije, situacija u vrhu SDP-a (da ne bi bilo zabune, prvenstveno u Milanovićevoj frakciji, koja je i dalje najjača), došlo je do psihološke promjene. I što je posebno zanimljivo, čak i pripadnici lijeve frakcije u SDP-u, s kojima sam također razgovarao, pa i neki od otvorenih protivnika šefa stranke, tvrde kako je SDP sada napokon zauzeo pravi smjer i da čak ima šansu pobijediti HDZ i Tomislava Karamarka.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:42