KONAČNO

Milanović i Anušić riješili problem zbog kojeg se predsjednik Republike godinama žestoko svađao s Banožićem!

Dug za dnevnice vojnicima popeo se na više od 100 tisuća tadašnjih kuna

Zoran Milanović i bivši ministar obrane - Mario Banožić

 Ranko Suvar/cropix/Cropix

"Ministarstvo obrane redovito isplaćuje dnevnice pripadnicima Oružanih snaga koji su u potpori aktivnostima predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH", stoji u odgovoru MORH-a Jutarnjem listu na upit je li riješen prijepor između Ministarstva obrane i Ureda predsjednika o isplati dnevnica pripadnicima Oružanih snaga.

Naime, u studenom 2021. godine tadašnji ministar obrane Mario Banožić donio je odluku kojom "nije dopušteno pružanje potpora Oružanih snaga Republike Hrvatske Uredu predsjednika Republike Hrvatske, koje uključuju i potpore za protokolarne aktivnosti, bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane". U odluci se navodi kako za potpore koje se zapovijedaju bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane niti će nastali troškovi biti plaćeni iz proračunskih pozicija Ministarstva obrane. U praksi je to značilo da načelnik Glavnog stožera za svako traženje vojnika i materijalnih sredstava od Ureda predsjednika mora tražiti dopuštenje ministra obrane.

Banožić je tada tu odluku pravdao time da Ministarstvo obrane plaća troškove Ureda predsjednika a da nema nad njima kontrolu niti na njih može utjecati. Osim što je MORH odbijao platiti troškove pripadnicima Počasno-zaštitne bojne koji su bili u potpori aktivnostima predsjednika Republike, ministar obrane je tom odlukom želio uspostaviti nadzor nad korištenjem helikoptera, brodova i drugih materijalnih sredstava za potrebe predsjednika Republike. Ta odluka izazvala je žestoku reakciju Ureda predsjednika i bila je još jedan od razloga žestokih svađa ministra obrane i predsjednika Republike. U konačnici dug za dnevnice vojnicima popeo se na više od 100 tisuća tadašnjih kuna.

No nakon Banožićeve smjene i imenovanja Ivana Anušića za ministra obrane situacija se po ovom pitanju sasvim promijenila. Ministarstvo obrane odgovorilo nam je da su sva dugovanja za dnevnice podmirena i da "pripadnici Oružanih snaga, kao i svaki zaposlenik koji je upućen na službeno putovanje, ostvaruje pravo na isplatu dnevnica". Također su nam naveli da su se prije, što se odnosi na mandat ministra Banožića, dnevnice isplaćivale, ali sa zakašnjenjem.

Kako neslužbeno doznajemo, odluka ministra Banožića iz 2021. godine i dalje je na snazi, ali je korigirana. Naime, ako trošak neke aktivnosti unutar Oružanih snaga ili Ureda predsjednika iznosi do pet tisuća eura, zapovjednici i načelnik Glavnog stožera ne moraju tražiti dopuštenje ministra obrane. Veći trošak od toga ministar obrane mora odobriti. Kako doznajemo, troškovi pojedinačnih aktivnosti predsjednika Republike su do iznosa uvedenog limita, tako da načelnik Glavnog stožera ne mora tražiti odobrenje ministra obrane za te aktivnosti. Prema istim izvorima, suradnja Ureda predsjednika i Ministarstva obrane o pitanju aktivnosti predsjednika Milanovića vrlo je korektna i odvija se unutar zakonskih i ustavnih okvira bez ikakvih problema.

Naši sugovornici pojašnjavaju nam da je limit od pet tisuća eura uveden kako bi se prekinula centralizacija sustava koju je uveo Banožić. Naime, bivši je ministar tražio da on odobrava svaku aktivnost unutar vojnog sustava. Od odobravanja plaćanja i najmanjeg iznosa do odobravanja ulazaka u vojarne, a to je, prema riječima naših sugovornika, dovodilo do blokade cijelog sustava. Sada je donošenje odluke o trošku do pet tisuća eura i onim vezanim uz praktične svakodnevne aktivnosti unutar Oružanih snaga spušteno na razinu zapovjednika, što je, tvrde nam sugovornici, omogućilo daleko bolje i lakše funkcioniranje unutar vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 20:33