'NAJJAČA SMO STRANKA'

Milanović: Bandić pokušava pobjeći, ali neće uspjeti

 Ranko Šuvar/Cropix

- Na žalost Bandić pokušava pobjeći, ali neće uspjeti. Vratit će se u Zagreb, jer izbore će dobiti Josipović - ponovio je svoje kritike na račun Milana Bandića u razgovoru za večerašnji HTV-ov Dnevnik šef SDP-a Zoran Milanović.

- Poručujem svim biračima: 'Pamet u glavu jer takva praksa nije dobra' – dodao je.

Na pitanje zašto nije ranije otvoreno progovorio o svim aferama koje su pratile politički put zagrebačkog gradonačelnika koji je jučer objavio svoju predsjedničku kandidaturu unatoč protivljenju SDP-a, priznao je da snosi dio odgovornosti, ali i obrazložio kako nije htio obračun u stranci.

Bandićeve nedavne opaske kako je SDP zbog Milanovića postao stranka bez odlučnosti i jasnih stavova, komentirao je tvrdnjom kako optužbe dolaze upravo od čovjeka koji je, za razliku od njega, poznat po tome da nema stav ni o čemu. Svoju obranu potkrijepio je nedavnom reakcijom SDP-a na arbitražni sporazum sa Slovenijom – inzistiranjem da se riješi pitanje izbora članova suda.

- Pokušavam raditi i onaj posao koji premijerka ne želi raditi. Ne bježim od problema – rekao je i dodao: - Ne zna se tko će birati arbitre. Razgovarao sam s nekim ljudima u Bruxellesu... Oli Rehn uskoro odlazi. Tamo su neki drugi ljudi koji će odlučivati o Hrvatskoj. To nam je dala naša premijerka.

Milanović smatra da u SDP-a nema nikakvog značajnijeg razilaženja, da je to sada najsnažnija stranka što, prema njemu, potvrđuje i činjenica da je u samo pola dana za Josipovića prikupljeno 10.000 potpisa. Uopće ne sumnja da će Josipović pobijediti unatoč zavidnoj podršci koju, prema ispitivanju birača, ima Bandić.

Milanović gubi podršku?

Predsjedništvo SDP-a već je mjesecima podijeljeno oko načina na koji Milanović vodi stranku, što potvrđuju i nedavni sukobi oko Bandića i arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Stručnjaci stoga procjenjuju da će Milanovićev opstanak na čelnoj poziciji u velikoj mjeri ovisiti o ishodu predsjedničkih izbora, odnosno pobjedi Josipovića.

Jučer su se medijima proširile informacije da od devet članova Predsjedništva, koliko ih je ostalo nakon Bandićeva isključenja, Milanović danas može računati samo na Biljanu Borzan i možda Ranka Ostojića te da su se dosad odani Tonino Picula, Milanka Opačić i Vojko Obersnel, okrenuli skupini njegovih protivnika na čelu s riječkim županom Zlatkom Komadinom.

Međutim, oni su to danas opovrgnuli priopćenjem.

- Odbacujemo kao grubo podmetanje naše svrstavanje u tzv. pokret otpora predsjedniku stranke. Zoran Milanović je voljom naših konvencija dva puta izabran za predsjednika SDP-a kako bi predstavljao i vodio stranku. Iste konvencije su i nama povjerile odgovornost da mu u tome pomognemo. Uvjereni smo da su naša suradnja, otvorenost u komunikaciji i privrženost socijaldemokratskim načelima način da osiguramo pun uspjeh na sljedećim predsjedničkim, a zatim i parlamentarnim izborima - navode u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 16:19