KRITIKA PRETHODNIKA

Mesić uvjeren: Milošević je najodgovorniji za rat, a Tuđman je odmah iza njega

Vukova Gorica, 310811.Bivsi predsjednik republike Stjepan Mesic u posjeti Josipu Boljkovcu kako bi mu dao podrsku nakon optuzbi za ratne zlocine koji su pocinjeni od partizana u Drugom svjetskom ratu.Na fotografiji: Stjepan Mesic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

Stjepan Mesić , bivši hrvatski predsjednik, izjavio je kako za rat na prostorima bivše Jugoslavije najodgovornijim smatra Slobodana Miloševića, a potom prvog predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana, piše Press .

- Slobodan Milošević je najveći krivac za rat, a Franjo je odmah iza njega - izjavio je Mesić, koji je odbacio teze kako je imao bitnu ulogu u raspadu SFRJ.

- Bolje da smo spriječili rat, nego što smo se upustili u ratnu 'avanturu'. SFRJ je imao tri integrativna faktora – Tita , Savez komunista i JNA. Tito je otišao sa životne i političke scene, Savez komunista se raspao, a Armija je tražila svog sponzora. Trebalo je doći do novog političkog dogovora, ali Milošević nije želio ni federalnu ni konfederalnu SFRJ - objasnio je Mesić događaje s početka devedesetih, a za Franju Tuđmana je ustanovio kako je bio 'impresioniran' Miloševićem.

Ulazak Hrvatske, a potom Srbije u EU Mesić vidi kao 'najvažniji zajednički cilj', jer je uvjeren kako će se time eliminirati pitanje granica, a time i ratova u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:52