BIVŠI ŠEF DRŽAVE U AFERI PATRIA

Mesić POD ISTRAGOM: Provjeravaju tko je dolazio na Pantovčak zbog vojnih vozila

Wolfgang Riedl, posrednik Patrije u prodaji vojnih oklopnih vozila, u iskazu je navodno naveo da se sastao i s bivšim šefom države
 Sambolec/CROPIX

Pripadnici kriminalističke policije prije nekoliko dana zatražili su od Ureda predsjednika Republike Hrvatske knjigu ulazaka osoba u Ured predsjednika kako bi provjerili navode Wolfganga Riedla, posrednika finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila AMV 8x8 u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj , o susretima u Uredu predsjednika, saznaje Jutarnji list.

Te informacije otkrivaju novi smjer u istrazi oko navodnog plaćanja mita u prodaji 84 oklopna vozila AMV 8x8 Hrvatskoj 2007. godine za 112 milijuna eura. Ovo implicira da je Wolfgang Riedl u iskazu zajedničkom austrijsko-hrvatsko-finskom policijskom timu naveo i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića kao osobu s kojom se sastajao dok je bio zastupnik finske tvrtke za Hrvatsku.

Kao što je Jutarnji već objavio, Riedl je u svom iskazu policijskim istražiteljima naveo imena osoba u Hrvatskoj kojima je dao mito. Nakon toga hrvatski istražitelji krenuli su u provjeru tih navoda. Na Riedlovu popisu je očito jedna ili više osoba iz Ureda predsjednika te je zatražena evidencija posjeta. Kriminalisti, čini se, imaju dovoljno vjerodostojnih navoda kada su krenuli u istragu osoba iz Ureda predsjednika.

Riječ je o prvorazrednom političkom skandalu jer je policija u ovom slučaju krenula istraživati Ured predsjednika. Zasad nema informacija za koje razdoblje istražitelji traže edvidenciju ulazaka u Ured predsjednika.

Ured predsjednika bio je duboko involviran u proces nabave oklopnih vozila. Stjepan Mesić kao vrhovni zapovjednik bio je dobro upoznat sa svime što se u vezi s tim događalo te je po svojoj funkciji direktno mogao utjecati na izbor proizvođača. Vlatko Cvrtila, tadašnji predsjednikov vojni savjetnik, bio je član Povjerenstva koje je provodilo proces nabave vozila.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 22:53