PREDSJEDNIK U VATIKANU

Mesić Papi: Izbacite križeve iz vojarni i škola

Mesić je Papi objasnio da je izabran da štiti Ustav RH. Papa je naglasio: Poštujte, molim vas, tradiciju
 AP

Raspela u javnim prostorima i stanje na Zapadnom Balkanu bile su dvije za hrvatsku publiku možda najzanimljivije teme u razgovorima hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića s papom Benediktom XVI, koji ga je danas primio u privatnu audijenciju u vatikanskoj Apostolskoj palači.

Papa je svoga gosta dočekao u Dvorani s malim prijestoljem, uz Rafaelova sv. Petra, te ga je otpratio u Privatnu biblioteku.

Mesić, kako nam je rečeno, objasnio je Papi da je izabran da štiti hrvatski Ustav, u kojemu se kaže da su u državnim javnim prostorima grb i zastava Republike Hrvatske, pa smatra da u njima nema mjesta za raspelo, kao ni za druge vjerske simbole, te da za njih osobito nema mjesta u vojarnama. Papa je, doznajemo iz istog izvora, naglasio da treba poštovati i tradiciju.

Hrvatski predsjednik je utrošio najveći dio audijencije - koja je potrajala dvopstruko više od predviđenoga - da ga obavijesti o stanju u hrvatskom okolišu.

I Papi i kardinalu državnom tajniku Tarcisiju Bertoneu, s kojim se sastao kasnije, Mesić je naglasio da Republika Srpska i dalje ne priznaje Bosnu i Hercegovinu, da nastoji „zamaranjem“ dovesti svjetsku zajednicu pred gotov čin.

Ako bi se Bosna i Hercegovina rastrojila, ako bi Republika Srpska bila pripojena Srbiji, logično bi bilo da krajevi s hrvatskom većinom zahtijevaju pripajanje Hrvatskoj, a ostatak bi lako mogao plijen islamskog fundamentalizma usred Evrope.

„Uvijek govorim Hrvatima u Bosni i Hercegovini da je Bosna i Hercegovina njihova domovina, nikada to neki srbijanski dužnosnik nije rekao Srbima u Bosni i Hercegovini“.

Mesić je izrazio nadu da će se uskoro arbitražom razriješiti prijepori sa Slovenijom, što će ukloniti prepreku hrvatskom ulasku u Evropsku uniju, ali je izrazio čuđenje što se biskupske konferencije bave tim pitanjima iz državne nadležnosti.

Papa se raduje skorom ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, rekao je Mesiću, koji ga je pozva o u posjet Hrvatskoj. „nadam se skorom posjetu Hrvatskoj“, odghovorio je Papa, po običaju.

Dan ranije, na drugom kraju Vatikana, u Dvorani Pavla VI, među više tisuća sudionika Papine redovite opće audijencije srijedom bio je hrvatski pjevač Marko Perković Thompson, kojemu je na kraju pružena prilika da iza bine pođe Papi na rukoljub i da mu pokloni ploču i predstavi djecu. Očito je taj Thompsonov dolazak bio pažljivo tempiran da medijski zasjeni Mesićev posjet i da se može poslije reći kako i Benedikt XVI, ljubitelj Mozarta i Bacha sluša u Vatikanu Thompsona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 21:26