LEADERSHIP FORUM

Mesić: Ne znam tko je financiran iz Žužulove zaklade, ali to treba istražiti

Predsjednik Mesić se osvrnuo na nužnost objave informacija tko je sve stipendiran iz Leadership Foruma, udruge koju je svojedobno osnovao Miomir Žužul, ali nije decidirano spominjao ime kćeri bivšeg premijera Sanadera
 Damir Glibušić/CROPIX

VUKOVAR - Vjerojatno i nije bilo dovoljno političke volje za velike istrage, ali znate kako je s istragama, one su jednom počele, ali se pogodilo da je nekoliko afera zaključeno u isto vrijeme. Teško je razlučiti što je bio faktor politike, a šta je bila dinamika vođenja istraga.

Izjavio je to u utorak u Vukovaru predsjednik Stjepan Mesić komentirajući tvrdnje ministra pravosuđa Ivana Šimonovića po kojem za organizirano suprotstavljanje korupciji treba imati "zakonsku podlogu, dobru organizaciju, te političku volju i svijest kod građana da je došao trenutak da se korupciji stane na kraj“.

Predsjednik Mesić boravio je u Vukovaru u pratnji glavne guvernerke Kanade Michaelle Jean s kojom je položio vijence na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, te sudjelovao u razgovoru s učenicima Gimnazije.

Predsjednik Mesić se osvrnuo i na nužnost objave informacija tko je sve stipendiran iz Leadership Foruma, udruge koju je svojedobno osnovao Miomir Žužul, ali nije decidirano spominjao ime kćeri bivšeg premijera Sanadera.

- Leadership Forum svojevremeno je osnovan na velika zvona i u prikupljanju sredstava sudjelovala su mnoga, čak i državna poduzeća, ali nikada nisam čuo tko je financiran iz tog fonda. Odakle novinaru Hrvatskog radija podatak za nečiju kćer, to ne znam - odgovorio je Mesić.

Komentirajući tajnost pregovora hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom, predsjednik Mesić je podsjetio na činjenicu kako su obje strane, dok se ne približe stavovi ili dođe do konačnog rješenja, odlučile ne izlaziti s detaljima u javnost.

- Konačno rješenje graničnog spora sa Slovenijom ne bi smjelo povući i pitanje granica s Italijom. Smatram da moramo ostati granična zemlja s Italijom, jer bi se u suprotnom puno toga promijenilo. Italija nije nama platila ratnu štetu, pa je napravljen sporazum po kojem su oni umjesto štete isplatili sve optante koji su došli u Italiju. Kad su se izračuni napravili ostalo je 34 milijuna dolara koje bivša Jugoslavija nije platila, pa je to Hrvatska preuzela. Spremni smo, kad god Italija to zatraži, ta sredstva isplatiti, no tražimo da nam daju račun, čime bi sporazumi bili izvršeni do kraja - rekao je Mesić.

Ustvrdio je i kako ne zna hoće li potpredsjednik Vlade Damir Polančec na bilo koji način "biti tangiran“ u aferi oko Podravke. Samo je rekao kako se trebaju utvrditi sve okolnosti i "ako je bilo kršenja zakona da oni koji su zakon kršili i odgovaraju“.

Na tvrdnje pjevača Marka Perkovića Thompsona koji ga je dan ranije prozvao "da ne voli Hrvatsku“ i optužio kako iz Mesićevog ureda kreću "koordinirani napadi“ protiv pjevača, predsjednik Mesić je kratko odgovorio: "Ne znam o čemu taj gospodin govori. Njegove pjesme ne slušam, a njegove ideje me ne interesiraju, pa doista ne znam o čemu govori".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:33