VELIKI PRIJATELJ

Mesić kosovskim Srbima čestitao Božić: 'Dolazim kao prijatelj'

Mesić bi se trebao sastati s kosovskim državnim vrhom, hrvatskim vojnicima u sastavu međunarodnih snaga kao i predstavnicima Hrvata u Janjevu
 AFP

Predsjednik Republike Hrvatske na odlasku, Stjepan Mesić, stigao je danas u službeni posjet najmlađoj europskoj državi, Kosovu. Prema planu, Mesić bi se trebao sastati s kosovskim državnim vrhom, hrvatskim vojnicima u sastavu međunarodnih snaga kao i predstavnicima hrvatske manjine u Janjevu.

Odmah po dolasku u Prištinu, Mesić je održao razgovore s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom te govor u Skupštini Kosova.

Priština je zbog dolaska Stjepana Mesića ukrašena kosovskim i hrvatskim zastavama, a posebno su istaknuti natpisi 'Dobro nam došao, predsjedniče Mesiću'.

Iako je Mesić Kosovo planirao posjetiti 7. siječnja, srbijanski je predsjednik Boris Tadić to ocijenio kao provokaciju zbog pravoslavnog Božića te je put u Prištinu pomaknut za jedan dan.

U govoru pred kosovskim parlamentarcima rekao je da posjet nije izraz protivljenja nikome, nego da dolazi kao prijatelj.

"Moj posjet Kosovu je isključivo u ulozi jačanja naših bilateralnih odnosa, ali i stabilnosti i sigurnosti u cijeloj regiji", naglasio je hrvatski predsjednik.

"Došao sam na Kosovo kao prijatelj mlade države, ali i svih njezinih gradana, i Kosovara, i Srba", rekao je Mesić.

"Kosovski građani srpske nacionalnosti jučer su proslavili Božić. Ja ću upravo ovo mjesto iskoristiti da bih im čestitao taj veliki blagdan tradicionalnim pozdravom 'Hristos se rodi'. Krajnje je vrijeme da obje strane shvate da je budućnost u zajedništvu i suradnji, u uzajamnom pomaganju", rekao je Mesić.

Mesić je rekao kako razumije da je Srbiji teško donijeti odluku o priznavanju Kosova. Također smatra kako bi bilo dobro da se kosovskim Srbima "prestane sugerirati" da ne surađuju s kosovskim vlastima i da bojkotiraju izbore na Kosovu.

„Na taj način sebi uskraćuju pravo odlučivanja o tome kako će živjeti. Prije ili kasnije Srbija će morati izgraditi suživot s Kosovom, zbog Srba koji žive ondje“, rekao je Mesić.

Mesić je također naglasio da Hrvatska ne može dopustiti da njezini odnosi s nekom zemljom budu taoci odnosa s drugom zemljom.

„Hrvatska neće pristati, da bilo koja zemlja na nama 'trenira strogoću' zbog toga što smo povukli logičan, jedini moguć potez, što smo priznali neovisno Kosovo“, rekao je Mesić

Komentirajući tužbu Srbije protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, Mesić je rekao da je Hrvatska tužila Srbiju zbog genocida u vrijeme kada su rane bile sasvim vidljive.

„Tenkovi iz Zagreba nisu išli prema Beogradu, dok su srpski tenkovi ušli u Hrvatsku, razarali Vukovar i druge gradove. To jer svima poznato. Hrvatska vojska nije razorila nijednu kuću, nije ubila nijednog civila u Srbiji i nije prelazila hrvatsku granicu“, podsjetio je Mesić.

On smatra da srbijanska tužba predstavlja pokušaj uspostavljanja ravnoteže nakon što je Hrvatska podigla tužbu protiv Srbije za genodid, ali da Srbija u tome neće uspjeti.

"Mi priznajemo da je i na strani Hrvatske bilo ratnih zločina", podsjetio je hrvatski predsjednik, naglasivši kako je potrebna individualizacija krivnje.

Mesić se u obraćanju novinarima u Prištini rekao da je Bosni i Hercegovini i Kosovu nanesena nepravda jer njihovim građanima nisu ukinute vize.

Inače, Mesić je treći predsjednik u službenom posjetu Kosovu. To su od kosovske neovisnosti, od prije dvije godine, obavili albanski Bamir Topija te slovenski predsjednik Danilo Türk. Kosovo su do sada priznale 64 države svijeta, i Hrvatska te 22 države EU-a.

Mesićev je posjet Prištini u kosovskim medijima popraćen s velikom pažnjom. Elektronski mediji njegov posjet objavljuju kao glavnu vijest dok dnevnici Mesića opisuju kao 'prijatelja Kosova koji je uvijek imao pravilno stajalište'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:10