OŠTAR KOMENTAR POLITIKE U BIH

Mesić: Čovića ne zanimaju Hrvati u BiH već samo vlast. Zato i je dobar s Dodikom

SARAJEVO - Političko savezništvo čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nije ništa drugo nego nastavak ratne politike koju su provodili radikalni elementi i na hrvatskoj i na srpskoj strani - izjavio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za sarajevsko ' Oslobođenje '.

Mesić dodaje kako je svima jasno da su tijekom rata radikali međusobno surađivali te da se taj odnos sada nastavlja.

Naime, Čović i Dodik objavili su čvrsto savezništvo vodećih stranaka sa srpskim i hrvatskim predznakom te su se usprotivili pokušaju da temelj nove vlasti na strani Federacije BiH čini koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Mesić smatra kako je Čovićevo savezništvo s Dodikom nema nikakve veze s interesom za boljitak Hrvata u BiH već 'čista želja za vlašću'.

- Čovića ne zanimaju Hrvati u Bosni i Hercegovini. Njega zanima da on bude na čelu pa makar entitet bio od pet tisuća ljudi. Samo je važno da on bude na čelu i da bude u vlasti. Njega samo vlast i zanima, a ne interes Hrvata. Interes Hrvata je biti na cjelovitom teritoriju Bosne i Hercegovine, a to je moguće samo onda ako se Hrvati i Bošnjaci vrate u Republiku Srpsku i ako Republika Srpska osigura budžetom sredstva za popravak kuća ljudima - izjavio je Mesić dodavši kako je upravo ta 'želja za vlašću' ono što je spojila Dodika i Čovića.

Najvažnije za stabilnost BiH, ističe Mesić, jest ravnopravnost na cijelom području, a to znači povratak Srba u svoje gradove i mjesta.

Mesić kritike nije poštedio ni predsjednika HDZ-a 1990. Božu Ljubića koji je nakon izbornog koaliranja s Hrvatskom strankom prava (HSP) promijenio mišljenje i sada je u čvrstom savezništvu s HDZ-om BiH.

- Iz onoga što govori jasno je da i njega zanima samo vlast - zaključio je bivši hrvatski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:04