SAVJET ISKUSNIJEG

Mesić: Bandićeva stranka ne može uspjeti

'Da bi se osnovala uspješna stranka, u politički prostor treba plasirati nešto atraktivno, a to nije jednostavno. Znam, ja sam ih dosta osnivao.'
zagreb, 300506otvorenje bundeka, milan bandic, stipe mesicfoto biljana gaurina-zag-
 Biljana Gaurina / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Stipe Mesić procijenio je da nova stranka, koju bi mogao osnovati zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ima slabe izglede za uspješnu političku budućnost.

- Trebalo bi plasirati nešto atraktivno u politički prostor da bi se mogla osnovati nova masovna politička stranka. To nije tako jednostavno. Znam, jer sam ja dosta stranaka osnivao - prokomentirao je predsjednik na odlasku najavu osnivanja tzv. Bandićeve stranke.

Saborski zastupnik Ivica Pančić poručio je u izbornoj noći iz Bandićevog stožera da napušta SDP, čiji je svojedobno bio ministar, te da osniva novu stranku. Pretpostavlja se da bi ta stranka, okupljena oko zagrebačkog gradonačelnika, mogla okupiti lokalne političare koji su nakon Bandićevog poraza ili sami napustili SDP, ili su ovog vikenda isključeni iz partije, poput Duška Ljuštine, Slavka Kojića, Ladislava Prežigala, Davora Jelavića te dvije vijećnice u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Jasmine Havranek i Vesne Majher.

Iako bi, po Pančićevim najavama, nova stranka trebala biti socijaldemokratske orijentacije, spominjalo se i da će blisko surađivati s dvije lokalne stranke desnog usmjerenja - Hrvatskom građanskom strankom splitskog gradonačelnika Željka Keruma i Hrvatskim demokratskim savezom Slavonije i Baranje Branimira Glavaša.

Nema čistke

Predsjednik Republike u odlasku rekao je da se o isključenjima iz SDP-a članova koji su podržavali konkurentskog kandidata na izborima ne može govoriti o "čistki".

- Čistke su bile u vrijeme Informbiroa i Hrvatskog proljeća, a ovdje je riječ o isključenju iz stranke jer netko ne prihvaća pravila. On može ići u drugu stranku ili osnovati svoju, dakle, to nije čistka. Stranke moraju reagirati ako netko radi protiv njihovog interesa, to je sasvim logično. Tako je u svim strankama i u svim zemljama, rekao je Mesić, koji se u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora javno sukobljavao s Bandićem i otvoreno podržao Ivu Josipovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:48