MILANOVIĆ TRAŽI LINIĆEV RAPORT

MERZEL I SABO NISU IZBAČENI IZ SDP-a Na Iblerovom je trgu bio samo jedan disonantan ton...

Pojavio se prijedlog da se Merzel pozove da podnese ostavku na mjesto županice. Nije prošao
Zagreb, 090414.Zasjedanje predsjednistva SDP-a na Iblerovom trgu u stranackim prostorijama. Za danasnje zasjedanje najavljena je rasprava o slucajevima Zeljko Sabo i Marina Lovric Merzel.Na fotografiji: predsjednik SDP-a Zoran Milanovic daje izjavu za medije nakon zasjedanja.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Kao što je to najavljeno danas u Jutarnjem listu, Marina Lovrić-Merzel ostaje na položaju Sisačko-moslavačke županice, dok Željko Sabo neće biti SDP-ov kandidat na predstojećim izborima za gradonačelnika Vukovara.

Ovo je suština, neuobičajeno dugačke, trosatne sjednice Predsjedništva SDP-a, koja je pod vodstvom Zorana Milanovića u srijedu popodne održana na Iblerovom trgu u Zagrebu.

Prema riječima sudionika, atmosfera nije bila ugodna, što je razumljivo budući su ovo prve teže korupcijske afere unutar SDP-a, međutim, zaključci su doneseni konsenzusom.

Budući da stranke ne mogu smjenjivati lokalne dužnosnike, Marina Lovrić-Merzel će ostati županica (osim ako ne odluči odstupiti), a u SDP-u će čekati razvoj situacije u vezi s optužbama protiv nje. Ovdje se pojavio jedini disonantni ton, kada je Gordan Maras predložio da joj članovi Predsjedništva upute prijedlog da podnese ostavku na položaj u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Željku Sabi će stići ozbiljno upozorenje da apstinira od vukovarskih izbora, i posveti se dokazivanju nevinosti. Ako Sabo neće poslušati i kandidira se za gradonačelnika, po svemu sudeći, biti će isključen iz SDP-a.

Novinarima se obratio premijer Milanović: "U proteklih dva dana su oboje kolega odstupili sa svih stranačkih dužnosti, i dobro je da su to napravili, a istina se utvrđuje", kazao je Zoran Milanović po završetku sjednice, dodajući kako optužnice i istrage protiv Sabe i Lovrić Merzel "opterećuju stranku".

"Protiv Sabe su na snazi 3 optužnice, a protiv Merzel ni jedna, još se vodi istraga. Da problem postoji - postoji, i da moramo imati povjerenja u institucije - moramo", rekao je Milanović koji je najavio kako od ministra financija Slavka Linića, već na današnjoj sjednici Vlade očekuje detaljno izvješće o radu sisačke Porezne uprave.

Državno odvjetnitvo sumnja da je Porezna uprava krivo procijenila nekretninu koju je Marina Lovrić-Merzel kupila za potrebe županijskog Zavoda za hitnu medicinu i to je razlog zbog čega Milanović od Slavka Linića očekuje očitovanje.

„U ovom trenutku znamo vrlo malo. To opterećuje stranku. Ovakvim stvarima se ranije nismo bavili i to nikada nije lijepo. Prema tome, vidjet ćemo koliko će građani znati cijeniti i razlikovati stranke u Hrvatskoj i pristup problemima“, rekao je Milanović.

Već u srijedu prijepodne, ministar zdravlja Rajko Ostojić u Rijeci je izjavio da su podnošenjem ostavki Lovrić Merzel i Sabo povukli politički potez te da treba pričekati što će pokazati istraga.

Rekao je kako on osobno neće tražiti isključenje Lovrić Merzel iz stranke, a na pitanje bi li ona trebala dati ostavku i na mjesto županice, Ostojić nije izravno odgovorio već je rekao da je ona izabrana županica, neposredno izabrana na to mjesto u trećem mandatu.

Dolazeći na sjednicu, ministar uprave Arsen Bauk novinarima je rekao da ne želi davati prognoze o odluci predsjedništva. "Kolege su svojim političkim potezom u mnogo čemu olakšali članovima predsjedništva današnju raspravu", rekao je Bauk.

Na pitanje okupljenih novinara hhoće li se razgovarati o političkoj šteti za SDP zbog slučajeva Lovrić Merzel i Sabo, Zlatko Komadina, Primorsko-goraski župan dao je pomalo filozofski odgovor: "Ono što se dogodilo ne može se popraviti. U životu je inače tako, što se dogodi, to je povijest, razgovarajmo o budućnosti", dodao je neformalni predvodnik lijevog krila SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:02