DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

Medved o zakonskoj zabrani pozdrava ZDS: Dovoljne su preporuke Vijeća, u skladu s tim djeluju i sudovi

Medved nakon Mirogoja odlazi u Gospić gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 102 žrtve Drugog svjetskog rata
Tomo Medved
 Ranko Suvar/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Pritom je novinarima odgovorio na pitanje hoće li Vlada ići u izmjene Kaznenog zakona po kojemu će se zabraniti pozdrav Za dom spremni.

image
Tomo Medved
Ranko Suvar/Cropix
image
Tomo Medved
Ranko Suvar/Cropix

- Ja mislim da vam je predsjednik Vlade rekao malo detaljnije i temeljitije. Ja sam stava da je preporuka Vijeća (za suočavanje s prošlošću op. a.) koju je inicirala i osnovala Vlada u dovoljnoj mjeri usmjerenje na koji način se odnositi prema određenim simbolima i u skladu s tim djeluju i sudovi, pa prema tome po mom mišljenju je upravo taj zaključak, koji je uravnotežen i koji je zahtijevao široku i raspravu i sagledavanje svih aspekata, i ostajem pri tome da je upravo to usmjerenje koje je sadržano u tom zaključku dovoljno - rekao je ministar.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Medved je položio svijeće na Mirogoju, a dodao je da nakon toga odlazi u Gospić, gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 102 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, koji su ekshumirani na području Like.

Medved je dodao da se na današnji dan tradicionalno posjećuju obilježja na Mirogoju, Macelju, Golom otoku, dok je 'Jasenovac u nekim drugim prigodama'.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Nema nikakve razlike, upravo na tragu programa i aktivnosti koje je provodila naša Vlada u prethodnom mandatu može se jasno iščitati naše opredjeljenje da se ne zaborave žrtve nijednog totalitarnog režima, ali i da gradimo odnose u društvu za buduće generacije, kako ne bi bile opterećene prošlošću, ali nikad zaboraviti. Na mlade moramo prenijeti naša povijesna iskustva koja nisu bila laka - rekao je Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:00