VELIKI POŽAR U OSIJEKU

Medved: Je li vlasnik tvornice bio pod zaštitom političkih moćnika? HDZ nema veze s tim!; Agencija za hranu: Temeljito prati i guliti voće

‘Stanovnici u neposrednoj blizini požarišta trebali bi temeljito prati i guliti voće i povrće te izbjegavati lisnato povrće i ne izvoditi domaće životinje na pašu‘
 Vlado Kos/Cropix

Ključni događaji:

- požar je pod nadzorom

- Anušić i Radić tražit će proglašenje ekološke katastrofe

- više ne prijeti širenje požara u Dravi International

- vatrogasci krenuli sa zatrpavanjem požarišta

- Agencija za hranu: Temeljito perite voće i povrće, ne izvodite domaće životinje na pašu

- Gradonačelnik Radić: Pratimo smjer vjetra, kvaliteta zraka je zadovoljavajuća

- glavni vatrogasni zapovjednik Pakšec: Plastika je tekla kao lava

- Ministar Medved: HDZ nema nikakve veze s vlasničkom strukturom Drava Internationala

- zrak na području grada Vukovara je dobre kvalitete


>>> NOVO 16:15 >>> Osječki vatrogasac, teško ozlijeđen u jučerašnjem požaru, stabilnog je stanja, no zbog težine opeklina u četvrtak u ranim poslijepodnevnim satima prebačen je u zavod za opekline Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Vatrogasac ima teške opekline, intubiran je i stanje mu je stabilno, izjavio je novinarima ispred klinike u Draškovićevoj ortoped i traumatolog Slaven Babić govoreći o stanju vatrogasca koji je u gašenju požara u pogonu osječke tvrtke "Drava international" upao u rastopljenu plastiku te je pritom teško ozlijeđen.

Operiran je jučer i jutros u Osijeku te je odmah nakon toga, u pratnji anesteziologa, prevezen u KBC Sestre milosrdnice. Babić je siguran da će trebati još operativnih zahvata s obzirom na to da je opeklinama zahvaćeno tridesetak posto tijela.

"KBC Sestre milosrdnice zbrinjava najteže opekline. Vatrogasac je u kasnim tridesetim godinama, bio je zdrav i u formi što su činjenice koje mu idu u prilog", rekao je Babić.

Trenutno je stabilan, dobrog tlaka, pulsa i ostalih vitalnih parametara. I dalje se postupa prema njemu prema svim pravilima zbrinjavanja teških opeklina. U sklopu prve faze zbrinjavanja intubiran je kako bi se tijelo pripremilo za borbu protiv infekcije i sprječavanja budućih komplikacija.

"Naši anesteziolozi rade vrhunski posao. Ovo je faza kombiniranog anesteziološkog i kirurškog pristupa, tako da vjerujem da je na najboljem mjestu koje postoji u Hrvatskoj za liječenje ovakvih ozljeda", izjavio je Babić.

Kaže i kako će ozlijeđeni vatrogasac biti sigurno nekoliko tjedana u Klinici za traumatologiju, pa će se dalje vidjeti hoće li ići natrag u osječku bolnicu ili na kućnu njegu. Babić kaže i kako očekuje da će teško ozlijeđeni vatrogasac, koji je još na respiratoru, uskoro moći samostalno disati.

Veliki požar planuo je u utorak navečer na deponiju uskladištene plastike u tvrtki "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu. U požaru su ozlijeđena tri vatrogasca - jedan teže, a dvojica lakše. Lakše ozlijeđenim vatrogascima ukazana je liječnička pomoć i pušteni su na kućnu njegu. Teže ozlijeđeni vatrogasac upao je u šaht s vrelom plastikom. Primljen je s oko 30 posto opečene kože, odmah je prevezen u operacijsku dvoranu i stavljen na respirator.


>>> 15:24 >>> Stanovnici u neposrednoj blizini požarišta trebali bi temeljito prati i guliti voće i povrće te izbjegavati lisnato povrće i ne izvoditi domaće životinje na pašu, preporučila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u četvrtak.

Ono na što možemo apelirati, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procjenu, je da potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima, navodi Agencija.

Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima, kaže se u preporukama vezanima za posljedice požara u Brijestu kod Osijeka na mrežnim stranicama HAPIH-a.

Ističe se da u ovom trenutku ne mogu iznositi zaključke o posljedicama, budući da nema konkretnih analitičkih podataka.

"U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, Državnim inspektoratom, zavodima za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a te izrađujemo hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku", poručuje se.

Požar u deponiju uskladištene plastike tvrtke "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu buknuo je u srijedu iza ponoći.

Na samom požarištu i u Antunovcu utvrđena je povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena. Provedeno mjerenje srijedu u Osijeku i u Brijestu nije utvrdilo onečišćujuće tvari, priopćili su iz Stožera Civilne zaštite u četvrtak.


>>> 14:54 >>> Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je u četvrtak u Osijeku, dan nakon požara u krugu tvornice Drava International, da će Vlada pružiti potporu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji u skladu s procjenama o šteti te je odbio svaku povezanost HDZ-a s vlasnikom tvornice.

‘‘Što se tiče mjere potpore Vlade i zahtjeva koji će biti upućen od strane grada i županije prema Ministarstvu unutarnjih poslova, jer tako zakon nalaže proceduru, Vlada će sigurno pružiti potporu u skladu s procjenama koje će biti izvršene ovdje na razini grada, odnosno županije‘‘, rekao je Medved.

Upitan za komentar medijskih napisa da je jedan dugogodišnji HDZ-ovac lobirao za vlasnika tvornice Drava International i bio pod zaštitom političkih moćnika, ministar je odgovorio kako ‘‘apsolutno odbija svaku povezanost HDZ-a s vlasničkom strukturom, odnosno odgovornom osobom za ovaj požar‘‘.

Ministra su pitali i je li se u nekom trenutku razmatrala evakuacija stanovništva, s obzirom da toksikolozi pretpostavljaju da požar može imati dugoročan utjecaj na zdravlje građana.

‘‘S ciljem kontinuiranog praćenja postavljene su mjerne stanice koje prate razinu zagađenja zraka. Da je za tim postojala potreba, o tome bi javnost bila informirana, odnosno organiziralo bi se da je postojala procjena i potreba‘‘, kazao je.

Govoreći o tijeku istrage na požarištu, Medved je naglasio da je puno elemenata koji će zahtijevati detaljnu istragu, među kojima su utvrđivanje svih organizacijskih oblika i svih propisa, kao i utvrđivanje svih ranijih nalaza inspektorata, a kako bi se dobila cjelovita slika je li bilo propusta.

‘‘Odgovorne osobe su sve vrijeme dužne pridržavati se propisanih propisa zaštite na radu i zaštite okoliša. U kojoj mjeri je to ovdje bilo činjenica ili je bilo odstupanja, to će utvrditi kroz detaljnu istražnu radnju Ministarstva unutarnjih poslova zajedno sa drugim forenzičarima, bude li za to postojala potreba‘‘, dodao je.

Na pitanje o mogućim financijskim reperkusijama, Medved je rekao kako ne bi prejudicirao razinu troškova, dodajući da će se posljedice požara utvrditi tek po izdimljenju požarišta.

Ministar je nakon posjeta požarišta zahvalio vatrogascima na promptnoj reakciji i pozvao građane Osijeka i stanovnike Osječko-baranjske županije da se drže preporuka vezanih za kretanje na otvorenom i zatvaranja prozora.


>>> 14:27 >>> Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, ponovio je kako inzistira na tome da se utvrdi odgovornost vlasnika Drava Internationala za požar u krugu njihove tvornice koji je uzrokovao pravo ekološku katastrofu u Slavoniji. Više pročitajte OVDJE.


>>>14:25 >>>Zrak na području grada Vukovara je dobre kvalitete i ne postoji razlog za zabrinutost građana, izvijestile su u četvrtak vukovarske gradske vlasti referirajući se na posljedice velikog požara u Brijestu kod Osijeka.

"Nakon provjere sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, a vodeći se i podacima koje pokazuju podaci mjerne stanice za kvalitetu zraka koja je postavljena u Borovu naselju, zrak u Vukovaru je dobre kvalitete, stoga, iako svjesni zabrinutosti građana, mjesta za zabrinutost nema", navodi se.

Iz Grada Vukovara poručuju kako će sa stručnim službama nastaviti pratiti situaciju sa zrakom i vodom na vukovarskom području te ukoliko dođe do kakvih promjena, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Iako nema razloga za posebne mjere opreza i brigu nema, građanima se savjetuje da u svakom slučaju prate upute namijenjene ovakvim situacijama i ponašaju se sukladno njima.


>>> 14:10 >>> ​Oko podneva su se na Facebooku emotivnim pismom obratili vatrogasci iz DVD-a Sarvaš, koji su jučer u 1.40 sati zaprimili poziv na vatrogasnu intervenciju na prostoru tvrtke Drava International.

Pišu odmah na početku kako intervencija nije bila još samo jedna u nizu standardnih intervencija pa neće biti ni sama objava.

- Zaslijepljeni plamenim udarima, plavim rotacijskim svjetlima nebrojenih vozila te oglušeni zvukovima sirena, hukom vjetra koji usmjerava buktinju, smrad i dim, lomom stakla i zavijanjem metalnih i limenih konstrukcija koje se izvijaju pod utjecajem visokih temperatura zapitali smo se u sebi vjerujem svi: "Što ja, ovako mali uopće mogu napraviti ovdje i što ja ovdje radim?!", napisali su između ostalog.

Opširnije možete pročitati OVDJE.


>>> 13:56 >>> Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić objavio je na Facebooku da je počelo zatrpavanje požarišta koje bi trebalo rezultirati smanjenjem širenja dima.

S brojnim ljudstvom i mehanizacijom, u akciji sudjeluju i osječke gradske tvrtke, kao i privatne koje su se stavile na raspolaganje Stožeru civilne zaštite. Situacija je pod kontrolom, a nastavit ćemo izvještavati javnost o njezinom razvoju, poručio je.


>>> 13:20 >>> Vatrogasac koji je teško ozlijeđen prilikom gašenja požara u pogonu tvrtke Drava International primljen je u ranim poslijepodnevnim satima na daljnje liječenje u Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Osječka liječnica Ivana Haršanji Drenjančević otkrila je da je ozlijeđeni vatrogasac u kritičnom stanju i da ima po život opasne ozljede. Opširnije pročitajte OVDJE.


>>> 11:03 >>> Mobilni tim Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘‘Andrija Štampar‘‘ iz Zagreba za mjerenje kvalitete zraka utvrdio je kako je na požarištu u tvrtki Drava International, kao i u mjestu Antunovac, koje je prvo na liniji smjera kretanja dima s mjesta požara, utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost stirena i etilbenzena. Mjerenja u Ernestinovu, Tenji i Ivanovcu su urednih nalaza. S obzirom na širenje dima, mjerenja se nastavljaju i danas, a tijekom popodnevnih sati stižu i dvije mobilne mjerne stanice iz Rijeke. Podsjetimo, sinoćnja mjerenja u Osijeku i Brijestu nisu pokazala onečišćujuće tvari.

Što se tiče pitke vode u Osijeku, iz Grada Osijeka su izvijestili kako je "voda iz vodoopskrbnog sustava zdravstveno ispravna i građani nemaju razloga za zabrinutost u pogledu ispravnosti pitke vode."

"VODOVOD-OSIJEK d.o.o. kao izvor vodoopskrbe za oko 130 000 korisnika koristi podzemnu vodu s crpilišta Vinogradi koje se nalazi zapadno od grada Osijeka. Vodonosni slojevi su jako dobro zaštićeni od vanjskih utjecaja, a podzemna voda iz zdenaca dubokih od 120 do 150 metara zatvorenim sustavom cjevovoda doprema se u Pogon za preradu vode i dalje prema potrošačima. Cijeli vodoopskrbni sustav je zatvoren i stoga nema razloga za zabrinutost glede zagađenja vode za ljudsku potrošnju. Ispuštanje otpadnih voda iz internog sustava tvrtke Drava International u sustav javne odvodnje je privremeno onemogućeno čime smo spriječili zagađenje vodotoka Drave nizvodno od Osijeka, a isti interni sustav se kontinuirano kontrolira.

Još jednom naglašavamo kako vodoopskrbni i odvodni sustav osječkog vodovoda nije ugrožen događanjima u Brijestu što potvrđuju i redovne kontrole koje svakodnevno provodimo, a koje jasno pokazuju kako su svi parametri kvalitete vode u propisanim graničnim vrijednostima zbog čega možemo potvrditi kako našim korisnicima isporučujemo zdravstveno ispravnu pitku vodu te kako naši korisnici nemaju razloga za zabrinutost u pogledu funkcioniranja sustava vodoopskrbe i odvodnje," poručili su iz Grada Osijeka.


>>> 10:52 >>> Osim gradonačelnika u župana, pogon tvornice Drava International jutros je obišao i poduzetnik Zvonko Bede, vlasnik tvrtke.

On je jučer za Jutarnji izjavio kako je požar zasigurno podmetnut.

- To je netko sigurno zapalio, jer je to čista plastika. Nije se moglo zapaliti samo od sebe. Kako se nije zapalilo kad je bilo 50 stupnjeva, a jest noćas kada je temperatura 10 stupnjeva?, rekao je jučer za Jutarnji.

image

Zvonko Bede u pogonu tvornice

Vlado Kos/cropix/
image

Zvonko Bede u pogonu tvornice

Vlado Kos/cropix/
image

Goran Ivković zapovjednik osječkih vatrogasaca

Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image

Dim iz tvornice

Vlado Kos/Cropix
image

Dim iz tvornice

Vlado Kos/Cropix
image

Bale uskladištene plastike koja je izgorjela

Vlado Kos/Cropix
image

Bale uskladištene plastike koja je izgorjela

Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

>>> 10:38 >>> Širenje požara na otvorenom deponiju plastike tvrtke Drava International više nije prijetnja, objavljeno je na službenoj Facebok stranici Grada Osijeka .Tvrde da zasad rade sve škole, osim OŠ Tenja, iako je Stožer civilne zaštite iznio drugačije podatke o radu škola. Na njihovim stranicama stoji informacija da u četvrtak 5. listopada neće biti nastave u OŠ Antunovac, OŠ Ernestinovo i OŠ Laslovo. Nastava se neće odvijati i u jednoj srednjoj školi zbog neposredne blizine požarištu, a riječ je o Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi.

Od našeg fotoreportera iz Cropixa stižu i najnovije fotografije opožarenog područja koje su obišli gradonačelnik Radić i župan Anušić.

image

Požar u tvornici Drava International

Vlado Kos/Cropix
image

Bale uskladištene plastike

Vlado Kos/Cropix
image

Dim iz tvornice


Vlado Kos/Cropix
image




Vlado Kos/Cropix
image

Opožareno područje jutros su obišli Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka i župan Ivan Anušić

Vlado Kos/Cropix
image

Bale uskladištene plastike

Vlado Kos/Cropix
image

Drugi dan nakon požara

Vlado Kos/Cropix
image

Bale uskladištene plastike


Vlado Kos/Cropix
image

Bale uskladištene plastike koja gori već drugi dan

Vlado Kos/Cropix
image

Bale uskladištene plastike

Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

>>> 10:15 >>> Jutros u 8:07 sati je na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite općine Borovo poslana poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK za područje općine Borovo. Građani su zamolili da zatvore prozore i ne izlaze van bez potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja emisija u zraku izazvanih požarom u Osijeku.


>>> 9:47 >>> Više ne prijeti širenje požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International", a od Vlade će se zatražiti da zbog ovog događaja proglasi stanje ekološke katastrofe, rekli su jutros čelnici Županijske i osječke Gradske uprave Anušić i Radić nakon obilaska požarišta.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je novinarima kako je požar pod nadzorom, više ne prijeti širenje požara, niti ima toliko puno otvorene vatre.

Ističe kako je sada problem izdimljavanje, koje je intenzivno, i koje se sada nalazi pri tlu, a širi se ovisno o smjeru kretanja vjetra.

"To je u ovom trenutku najveći problem, pratimo meteorološke prognoze i kretanje vjetra, jer će izdimljavanje trajati još dva ili tri dana. Vatrogasci će danas krenuti sa zatrpavanjem požarišta, kako bi se spriječilo daljnje izdimljavanje", pojasnio je Anušić.

Izvijestio je kako će zajedno s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem danas Vladi uputiti dopis, u kojem će zatražiti proglašenje ekološke katastrofe, zbog posljedica ovoga požara na području Županije.

"Očekujemo izvješće o šteti od požara i dima, i mislim da se treba proglasiti ekološka katastrofa, za što ćemo danas Vladi uputiti zahtjev. Moramo vidjeti sve razmjere ove katastrofe, prvenstveno zbog dima, koji više od 24 sata izlazi iz požarišta, i koji je zagadio ne samo zrak, nego tlo", dodao je župan Anušić.

image
Hrvatska vatrogasna zajednica

Župan Ivan Anušić rekao je kako je još prerano govoriti o uzrocima požara, ali nada da će doći forenzičari iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenje "Ivan Vučetić", koji bi trebali utvrditi uzroke požara te što je pridonijelo da ovaj požar bude toliko snažan i nekontroliran, što je rezultiralo ozljeđivanjem tri vatrogasca.

Na upit novinara o kvaliteti zraka Anušić ističe kako je utvrđivanje kvalitete zraka započelo u srijedu navečer, da je na nekim mjestima kvaliteta zraka dobra, na drugim lokacijama nije.

Problem je u vjetru, jer se s promjenama vjetra, mijenja i kvaliteta zraka, pa svakako treba izbjegavati kontakt s dimom. Grad Osijek i sjeverni dio Županije su sigurni od ovoga dima, dok je južni dio Županije ugrožen, smatra Anušić.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je kako je, prema podacima Državnog hidrometeorološkom zavoda kvaliteta zraka u Osijeku i dalje zadovoljavajuća. Pratit ćemo smjer kretanja vjetra, ako se okrene prema gradu, onda ćemo donositi određene mjere.

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković rekao je kako je noć protekla mirno, a da su vatrogasci, uz aktivnosti dogašivanja požara, dežurali kako se požar ne bi proširio na preostalu parcelu unutar tvrtke.

S obzirom da na južnom dijelu požarišta imamu gustu vegetaciju, danas ćemo provoditi aktivnosti kako bismo spriječili moguće proširivanje požara, nakon čega ćemo vodom natapati naslage plastike, a mehanizacija će ih nastojati zatrpati zemljom, kako bi se smanjila količina dima, rekao je Ivković.

image

Goran Ivković

Vlado Kos/Cropix

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece kazao je kako policija osigurava mjesto događaja, a kada se stvori sigurnosti uvjeti, u suradnji s vještacima, počet će s očevidom.

Naglasio je da se u međuvremenu utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do ovoga velikog požara.

image

Ladislav Bece, načelnik PU Osječko-baranjske


Vlado Kos/Cropix

>>> NOVO 9:40 >>> Glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zoran Pakšec u razgovoru za HRT jutros je otkrio najnovije informacije s požarišta.

Otkrio je i da će teško ozlijeđeni vatrogasac biti prevezen u Zagreb u bolnicu.

- Noćas je dežuralo 20 vatrogasaca da se ne bi požar proširio, 10 vatrogasnih vozila. Mogu reći da je stanje pod kontrolom i požar je ostao u onim granicama sektora koje smo mi jučer odredili. Ono što vidite je izgaranje posljednjih ostataka plastike. Morali smo izgurati dio plastike da se zaštiti objekt. Sad imamo briefing na kojemu ćemo odlučiti daljnju taktiku, rekao je Pakšec.

- Tekuća plastika je tekla kao lava. Mi se učimo, sve one strategije koje smo učili nisu koristile, morali smo druge neke strategije naučiti. Ova topljena plastika ugrožavala je i cijevi i kamione, morali smo jako paziti na tekuću plastiku koja nas je palila ispod nas, a nismo ni znali. Upravo je to bio jedan pod razloga da je kolega, pozdravljam ga sada, stradao u tekućoj plastici. Danas će ga prevesti u Zagreb, nadam se da je stabilno i da će put proteći u redu, rekao je za HRT Pakšec, a prenosi N1.


>>> 9:00 >>> Hrvatska vatrogasna zajednica rekla je u četvrtak ujutro da je požar u tvrtki Drava Internacional gasilo oko 200 vatrogasaca iz 44 vatrogasne postrojbe te da je u intervenciji sudjelovalo 100 vozila.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Vukovarsko-srijemske županije (JVP Vinkovci i JVP Vukovar) s pet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.

Vatrogasna je zajednica objavila i niz fotografija s lica mjesta.

image
Hrvatska vatrogasna zajednica
image
Hrvatska vatrogasna zajednica
image
Hrvatska vatrogasna zajednica
image
Hrvatska vatrogasna zajednica

>>> 8:35 >>> Požar u Osijeku koji je izbio u noći s utorka na srijedu je pod kontrolom, ali zadimljenost oko mjesta požarišta pa i puno šire još uvijek se nije smanjila. Vjetar je znatno oslabio, pa dim ne ide visoko u zrak nego se drži pri tlu, što u blizini mjesta izbijanja požara dodatno otežava posao vatrogascima.

Osim toga, vjetar stalno okreće smjer - u jednom trenutku išao je prema gradu, ali to sad više nije slučaj.

No, još uvijek nema novih preporuka za građane Osijeka, izuzev onih koje vrijede od jučer za sve stanovnike Osijeka i okolice da se što kraće zadržavaju na otvorenom i da obavezno nose maske.

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić najavili su da će u četvrtak poslati zahtjev premijeru Vlade RH Andreju Plenkoviću za proglašenje ekološke katastrofe.

Zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković izvijestio je kako vatrogasci drže požar pod kontrolom te da će sada u suradnji i uz pomoć radnika tvrtke Drava Internacional te osječkih komunalnih tvrtki pokušati zemljom zatrpavati mjesto požara i tako ubrzati proces zaustavljanja širenja dima.

Dodao je i da su uz jednog teško ozlijeđenog i dvojicu lakše ozlijeđenih vatrogasaca, još dvojica njihovih kolega zatražila liječničku pomoć primanja kisika.

Ivkovića smo upitali i kakve se posljedice po vatrogasce očekuju s obzirom na to da su požar gasili bez zaštitnih maski te je li to uobičajeno.

- Posljedica će zdravstvenih sigurno biti, ali naš je posao takav. Sigurno je da bi na ovakvim požarima ljudi trebali imati maske, ali treba imati na umu da pod njima nije jednostavno raditi i da to može trajati maksimalno 15 minuta. Mi smo prilikom gašenja požara gledali i da se ljudi često mijenjaju te da budu niz vjetar - rekao je Ivković, još jednom iskazavši veliku zahvalnost svim vatrogascima, kako njegove postrojbe, tako i DVD-a.


>>> 7:20 >>> Vatrogasci se i dalje bore s velikim požarom balirane plastike u tvrtki Drava Internacional u Brijestu kod Osijeka, a vjetar je u četvrtak ujutro dim okrenuo prema Osijeku, javlja Glas Slavonije.

Veliki broj vatrogasaca na požarištu je proveo u srijedu više od 20 sati, pa tako i Goran Ivković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek koji je u četvrtak u 6:00 sati stigao na lice mjesta kako bi utvrdio stanje stvari.

- Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S obzirom da imamo građevinskih strojeva danas ćemo pokušati zatrpati požarište zemljom, ako nam to temperatura ovdje dopusti. Noć je prošla mirno i sve je u redu, a vatrogasci su cijelo vrijeme gasili rubna područja - rekao je Ivković.

- Natapali smo sada s vodom i smanjili intenzitet gorenja, ali to su velike naslage i naravno da mi ne možemo sredstvom za gašenje prodrijeti u dubinu požara tako da će to izdimljavanje trajati danima - dodao je Ivković za HRT.

Tri vatrogasca ozlijeđena su na intervenciji tijekom srijede, a našički vatrogasac koji je upao u šaht prepun tekuće plastile i dalje se bori se za život. Nakon što je prevezen u KBC Osijek zaprimljen je na Jedinicu intenzivnog liječenja gdje je stavljen na respirator. Tekuća plastika opekla mu je više od 50 posto površine tijela, a riječ je o opeklinama visokog stupnja. U četvrtak bi trebao biti prebačen na liječenje u Zagreb.

Danas ne rade osnovne škole u Antunovcu, Ernestinovu i Laslovu i područne škole u Ivanovcu, Šodolovcima te srednja Poljoprivredna i veterinarska škola u Osijeku, napisao je Glas Slavonije.

Dobra je vijest da su mjerenja kakvoće zraka, koja je tijekom noći provela pokretna ekipa zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", pokazala da zrak u Osijeku i na Brijestu - nije onečišćen, javlja HRT.

- Opasnost neće proći danas, sutra ili prekosutra. Ostaju lebdeće čestice koje će s vremenom pasti u daljini od požarišta ovisno o snazi vjetra, one će kontaminirati vrtove, okućnice. Dali smo i preporuku da se hrana ne konzumira iz povrtnjaka i voćnjaka zbog štetnih čestica. Voće i povrće treba dobro mehanički oprati, namirnice koje imaju koru, ta kora se treba očistiti, ali je bolje da se namirnice ipak ne koriste neko vrijeme. Bolje ih je kupiti u trgovini. Najveće količine čestica su otišle u atmosferu, ali treba biti discipliniran - upozorio je dr. Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju OBŽ-a.

Općine Antunovac, koja je od Brijesta udaljena oko 4,5 kilomatera južno, objavila je u srijedu u večernjim satima da je zrak u njoj onečišćen.

- Prvi rezultati pokazuju onečišćenje što je vidljivo i bez uređaja, s obzirom na to da je došlo i do nepovoljnog vremena, smog i maglica su se trenutno spustili na područje općine Antunovac te očekujemo od Stožera civilne zaštite OBŽ preporuku koja će biti objavljena - objavljeno je na Facebook stranici Općine.

Općina je najavila da će u Antunovac u četvrtak ujutro doći tim iz Rijeke koji će objavljivati stanje kvalitete zraka.

Općina je sve svoje građane zamolila da se pridržavaju izdanih uputa te da se nepotrebno ne izlažu na otvorenom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:20