´ZELENA ČISTKA´

Međunarodna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada sutra se provodi u cijeloj Hrvatskoj, odazovite se!

 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj je konferenciji za novinare pozvao građane da se u što većem broju odazovu "Zelenoj čistki", akciji čišćenja divljih odlagališta otpada koja se sutra provodi u cijeloj zemlji, te najavio svoje sudjelovanje na području Retkovca III.

Bandić je podsjetio da na području Zagreba postoji 600 divljih odlagališta te da se prije osam godina na odlagalište otpada Jakuševac godišnje odvozilo 380 tisuća tona otpada dok se danas ta brojka smanjila na 310 tisuća tona godišnje.

"Nitko neće riješiti problem otpada osim nas koji ga stvaramo", istaknuo je Bandić, dodavši kako ovo nije prva ekološka akcija kojoj se Zagreb odazvao.

Smatra kako provedba daljnjih projekata vezanih uz okoliš i rješavanje problema otpada nije moguća bez sličnih akcija i stvaranja "ekološke kulture".

"Zelena čistka" provodi se sutra od 9 do 14 sati. Pročelnik gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i ruralni razvoj Marijan Maras najavio je da će se akcija u Zagrebu provoditi na 21 lokaciji te je pozvao sve građane i volontere da se uključe kako bi se lokalizirala mjesta divljih deponija.

Hrvatska se sutra po prvi put priključuje međunarodnoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada, a organizator akcije je udruga Žmergo. Voditeljica kampanje "Zelena čistka", Helena Traub podsjetila je da su se u akciju uključile sve hrvatske županije te više od 60 gradova i općina.

"Zelena čistka" provodi se u sklopu globalnog projekta "World Cleanup 2012 - Let's do it", a održava se pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike, Ministarstva zaštite okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:47