NOVI CRO DEMOSKOP

Među glasačima HDZ-a je 72 posto optimista, no oni koji su glasali za DP nisu tako pozitivni - tek ih je 27,8 posto!

Da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru smatra 58,5 posto građana, dok 12 posto njih ne zna kakav je smjer zemlje

Andrej Plenković

 Boris Kovacev/Cropix

Novi CRO Demoskop donosi rejting političara i političkih stranaka u lipnju, nakon parlamentarnih izbora i formiranja Vlade.

Da su izbori provedeni sada, HDZ bi opet bio relativni pobjednik: u mjerenju rejtinga stranaka provedenom između 1. i 6. lipnja HDZ je zabilježio izbor od 29,8 posto (u svibnju 29,5 posto). Na drugom mjestu je SDP s 22,3 posto (u svibnju 23,2 posto). Na trećem je mjestu Možemo! s 9,2 posto (u svibnju 9,3 posto), a slijedi Domovinski pokret s 8,4 posto podrške (u svibnju 8,3). Most je sa 6,7 posto na petom mjestu (u svibnju 5,6 posto).

U ostatku političke scene izdvojile su se dvije skupine stranaka (s granicom na 1 posto). U prvoj su skupini sljedećih pet stranaka: IDS (2 posto), Fokus (1,4 posto), Pravo i pravda (1,2 posto), te HSS i Centar (po 1 posto). Ispod jedan posto su ovih devet stranaka: Radnička fronta (0,8 posto), HNS i Socijaldemokrati (po 0,7 posto), HSU i Odlučnost i pravednost (po 0,6 posto), Hrvatski suverenisti (0,5 posto), Nezavisna platforma Sjever (0,4 posto), HSLS i Republika (po 0,3 posto). Ostale stranke zajedno bilježe izbor od 1,4 posto, uz 10,7 posto neodlučnih, javlja RTL.

Kada je riječ o najpozitivnijim političarima, Andrej Plenković je s podrškom od 17,4 posto građana na prvom mjestu. Slijedi predsjednik Zoran Milanović s 16,9 posto, a na trećem je mjestu Sandra Benčić s izborom od 3,6 posto. Slijede Biljana Borzan i Ivan Anušić s 2,8 posto, a zatim Ivan Penava s 2,7 posto. Na sedmom je mjestu s 2,5 posto podrške Tomislav Tomašević. Među 10 top političara još su: Mislav Kolakušić s izborom od 1,9 posto, te Dalija Orešković i Božo Petrov s izborom od po 1,8 posto. Među 10 najpozitivnijih hrvatskih političara pet je predsjednika stranaka - HDZ, Možemo, Domovinski pokret, Pravo i pravda, DO SIP.

Plenković i Milanović su na čelu i liste najnegativnijih hrvatskih političara. Na prvom je mjestu premijer s izborom 32,3 posto, dok je Milanović na drugom mjestu s izborom od 20,1 posto. Na trećem je mjestu najnegativnijih političara Ivan Penava s izborom od 5,4 posto. Slijedi Hrvoje Zekanović (4 posto), Milorad Pupovac (2,7 posto), Tomislav Tomašević (1,6 posto), Peđa Grbin (1,4 posto), Sandra Benčić (1,3 POSTO), Željka Markić (1,2 posto) i Ivan Pernar (1 posto).

Kada je riječ o smjeru kretanja zemlje, podupire ga 29,4 posto građana, više nego u svibnju (27,3 posto). Da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru smatra 58,5 posto građana, dok 12 posto njih ne zna kakav je smjer Hrvatske. Udio društvenih optimista među glasačima HDZ-a iznosi 72 posto, dok je među glasačima novog koalicijskog partnera – DP – ta razina znatno niža i iznosi svega 27,8 posto. Glasači oporbenih stranaka su još i kritičniji u odnosu na doživljaj smjera kretanja države (Most 15,1 posto; SDP 13 posto; Možemo! 9,3 posto).

Predsjednik Republike Zoran Milanović je za svoj rad u lipnju dobio ocjenu 2,77, dok je u svibnju to bilo 2,79. Najveću su mu ocjenu dali glasači SDP-a, zatim birači Možemo!, Mosta, DP-a, a najnižu ocjenu Milanoviću dali su birači HDZ-a.

Kada je riječ o najvažnijim temama u mjesecu, za 31 posto građana su to pregovori o novoj saborskoj većini i nova Vlada, dok je 25,8 posto građana reklo da je glavna tema mjeseca Baby Lasagna i njegov uspjeh na Eurosongu. Inflacija je treća najvažnija tema ovog mjeseca, a slijede sukob Milanovića s HDZ-om i Vladom, rat u Ukrajini, rat u Gazi, izbori za Europski parlament te na kraju dvostruka kruna Dinama te preuzimanje dužnosti Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, javlja RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 05:35